14. Munzur Kültür ve Doğa Festivalinin 3. gününde Seyit Rıza'nın Köyü Ağdat'ta Anma gerçekleştirildi.
14. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin 3. gününde Dersim’de 1937-38 yıllarında katledilen bölgeleri unutturmamak adına Ovacık’a bağlı Ağdat Mevkii’nde bulunan Seyid Rıza’nın Köyünde anma etkinliği gerçekleştirdi.
Anmaya, Belediye Eş Başkanları Mehmet Ali bul ve Nurhayat Altun, STK ve siyasi parti temsilcileri, Seyit Rızanın torunları Rüstem Polat ve Sey İbrahim Kandil, İzmir Dersim Dayanışma Derneği üyeleri, Hüseyin Ozan, Hasan Ali Kılıç, Kemal Mutlu, Sanatçı Ferhat Tunç’un yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Seyid Rıza ve katledilen arkadaşları adına yapılan saygı duruşunun ardından konuşan İzmir Dersim Dayanışma Derneği üyesi Hasan Ali Kılıç, Seyid Rıza’nın yaşadığı yere gelmelerinin nedeninin katledilen yerleri unutturmamak olduğunu, çıktığı yolun devamını kendilerinin getireceğini belirtti.
Konuşmasında Dersim 1938 katliamını kısaca anlatan Kılıç, 1938 yılında devletin tek dili ve tek ırkı savunduğunu söyleyerek, “Biz kimsenin diline, dinine, ırkına saygısızlık yapmadık ama onlar bizi yok etmeye çalıştılar. Onlar Dersim’i bitirmek istediler” dedi. Ardından konuşan Seyid Rıza’nın torunu İbrahim Kandil, “Kimseye unutturmadığınız, hatıralarda bıraktığınız için hepinize teşekkür ederim” dedi.
Kandil’in ardından konuşan Seyid Rıza’nın bir diğer torunu Rüstem Polat ise, vatandaşların Seyid Rıza’nın köyüne gelip görmesinden büyük onur ve mutluluk duyduğunu ifade etti. Daha sonra konuşan Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, “Katledilen Pirimiz Seyid Rıza’nın köyünde bulunmaktan onur duyuyoruz. Onlara layık olacağımızın sözünü veriyorum” diye konuştu.
Seyid Rıza’nın köyünde bulunmanın duygusallığını yaşadığını ve bir sürgün çocuğu olduğunu dile getiren Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun ise, yıllar önce sürgün edildiğini fakat şimdi kendi topraklarında olduğunu belirtti. Festival kapsamında günün en anlamlı programının bu olduğunu ifade eden Altun, “Biz Pirimiz Seyid Rıza’dan ikrar almaya geldik. Sen rahat uyu Pirim, senin yetiştirip büyüttüğün mücadeleyi sürdürme andı içiyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Sanatçı Ferhat Tunç 37-38 yıllarında yazılmış ağıt yaktı. Ağıdın ardından mum yakılarak, lokma dağıtıldı.
Seyid Rıza’nın yaşadığı ev ziyaret edilerek, o dönemde köylüler tarafından bir araya gelen yuvarlak oda ziyaret edildi. Yuvarlak odanın o dönemde alınan kararların demokratik bir şekilde alındıklarını ifade eden konuşmalar yapıldı.