Tunceli Hozat Savcılığı ile Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği’nin akademisyen Yalçın Çakmak hakkında verdiği kararlar, yargının örgüt suçlarıyla ilgili çelişkilerini açığa çıkarttı.
Terör örgütü DHKP-C üyeliğinden hapis yatarken kansere yakalanan ve cezası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kaldırıldıktan sonra yaşamını yitiren Güler Zere ile ilgili bir yürüyüşe katılan Çakmak hakkında DHKP-C değil TKP-ML TİKKO örgütünün propagandasını yaptığı iddiasıyla dava açıldı. Buna karşılık, Çakmak’ın Munzur Festivali sırasında katıldığı bir yürüyüş nedeniyle de hakkında soruşturma başlatıldı. Çakmak, yargılandığı davada Güler Zere eyleminde bir başka örgütün propagandasının yapılamayacağını, insani amaçlarla yapılan eylemde hiçbir örgütün propagandasının söz konusu olamayacağını anlatmaya çalışırken, katıldığı yürüyüşte propaganda yaptığı iddiasıyla başlatılan soruşturmada elden ele dolaşan dosya için, “Slogan attığı tespit edilemediği” gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.
Tunceli Hozat’ta, akademisyen Yalçın Çakmak hakkında açılan dava ile yine aynı isim hakkında verilen takipsizlik kararı, terörle ilişkilendirilmenin ne kadar kolay olduğunu ve yargının örgüt suçlarıyla ilgili çelişkilerini ortaya koydu.
Gül affetmişti
2009’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedildikten sonra yaşamını yitiren kanser hastası mahkum Güler Zere’nin serbest bırakılması için Türkiye genelinde kampanyalar düzenlendi. Bu kapsamdaki bir eyleme katılan Çakmak hakkında örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle dava açıldı. Hozat Savcılığı, Malatya Başsavcıvekilliği’ne gönderdiği fezlekede, Çakmak’ın TKP-ML TİKKO terör örgütünün propagandasını yaptığını iddia etti. Duruşmalar devam ederken, Çakmak bir yandan hiçbir slogan atmadığını, barışçıl bir eyleme katıldığını anlatmaya, diğer yandan da hakimi, DHKP-C hükümlüsü Zere için yapılan eylemde bir başka örgütün propagandasının yapılmasının anlamsız olacağına ikna etmeye çalıştı. Ancak dava buna rağmen halen bitmedi. Çakmak, son olarak 3. Yargı Paketi’nde yer alan, örgüt propagandası suçlarına erteleme öngören düzenlemeden yararlanmak için başvuru yaptı.
Pardon, slogan atmamışsınız
Bu dava henüz sonuçlanmadan, Munzur Festivali’nde yürüyüş yapan grupla birlikte hareket ettiği ve 3 ayrı slogana eşlik ettiği gerekçesiyle Çakmak hakkında Hozat Savcılığı’nca da dosya hazırlandı. Dosyada, Çakmak’ın slogan attığı ve örgüt propagandası suçundan yargılanması gerektiği belirtildi. Ancak Malatya Başsavcılığı, atılan sloganların olsa olsa suçu ve suçluyu övmekten işleme tabi tutulabileceğini belirterek dosyayı geri gönderdi. Hozat Savcılığı, bu kez Çakmak hakkında hiçbir slogana eşlik etmediği gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi.