Tunceli Amatör Spor Kulüpleri Başkanı Cem Balo, Dersim Haber Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.
Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
1985 Tunceli doğumluyum. 1998 Yılında Tuncelispor altyapı takımında futbola başladıktan sonra Tunceli Gençlerbirliği ve Tunceli Telekomspor'da futbol oynadım. 2005- 2018 yılları arasında 13 yıl futbol hakemliğinin 10 yılı klasmanlarda görev alarak yaptım. Sportif faaliyetlerimle birlikte 2013-2018 Yılları arasında Tunceli Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptım. 2021 Eylül'den itibaren de kısa adı TASKF olan Tunceli Amatör Kulüpler Federasyonu Başkanlığını yapmaktayım.
Dersim'de Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (TASKF) kaç yılında kuruldu?
Tunceli Amatör Kulüpler Federasyonu TASKF 2015 yılında kuruldu.
TASKF ilk başkanı kimdi, geçen süreç içinde kaç başkan gördü?
2020 yılına kadar kurucu başkanlığını Nazım Aslan, sonrasında 2020-2021 yılları arasında İlknur Çavdar başkanlık yaptıktan sonra 2021 Eylül ayından itibaren üçüncü başkan olarak da ben seçildim.
TASKF Dersim'de kurulduğundan bugüne kadar geçen süreçlerde futbolun alt yapısının gelişmesine ne gibi katkılar sunmuştur?
Öncelikle TASKF sadece futbol kulüplerini temsil etmiyor. TASKF’a üye olan tüm amatör spor kulüplerini temsil ediyor.TASKF'a bağlı 15 üye kulübümüz bulunmakta, bunların 9 tanesi futbol tescilli.
Tabii Türkiye genelinde Amatör Spor Kulüpler Federasyonu ASKF’lar daha çok futbol kulüplerinin işleriyle ilgili mesai harcamakta.
Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu kurulduğundan bugüne kadar yıllar sonra 6 tane amatör takımımızın katılımıyla güzel bir lig oluştu. Futbol Amatör Liginden, Malatya Bölge Milli takımına Ovacık Belediye Munzur Spor takımından 1 futbolcumuz milli takıma İlk defa çağrıldı.
TASKF bağlı 15 üye kulübümüz bulunmakta olduğunu söylediniz bu sayı yeterli mi, bu sayının içindeki ilçelerin kulüp sayısı kaçtır?
Bu sayı sadece TASKF’ın varlığını sürdürmesi için yeterli ama ilimiz için yeterli bir sayı değil, ilçelerimizde Pertek'te 3, Hozat'ta 1, Ovacık'ta ise 3 spor kulübümüz var. Bunun dışında diğer ilçelerimizde spor kulüplerimiz maalesef yok.
Spor kulüplerimizin olmayan ilçelerimizden, olmamasından kaynaklı sebepler nelerdir, olması için bugüne kadar bir çaba harcandı?
En büyük sebebi ilçelerimizde bu işin yükünü sırtlayacak sorumluluk almak isteyen kişilerin olmaması, bugüne kadar da çaba harcansa da bir yere kadar gidilmiş ama sonuç alınmamış ve bir diğer nedeni ise ilçelerimizde büyük göçün olması.
İlçelerimizde spor kulüplerini bir şekilde kurabiliriz, fakat burada bu takımlarda oynayacak özellikle futbol takımı için sıkıntı olmakta.
En büyük sebebi ilçelerimizde bu işin yükünü sırtlayacak sorumluluk almak isteyen kişilerin olmaması dediniz, yerel yönetimler bu tıkanmanın olduğu yerde, devreye neden girmiyor?
Yerel yönetimler mutlaka destek verirler, önemli olan ilde ve ilçelerimizde bu işi yapacak gönüllerin çıkması gerekiyor. Bu ilçelerimizde gönüllülerin destekleri yerel yönetimler ve kaymakamlıklardır.
Ama bir şekilde bu tıkanma aşılmalı ve gönüllüler bulunmalı?
Burada da TASKF’a iş düşüyor, biz bu gönüllüleri bulup aşacağız.
Sanırım yerel yönetimler bütçesinde amatör kulüplere ayrılan bir bütçe var, yerel yönetimler amatör kulüpleri bu bütçeden yararlandırıyor mu?
Böyle bir bütçe var ama tam olarak amatör spor kulüpleri yararlanmıyor.
Yararlandırılmıyor diyorsunuz amatör kulüplerin gelişmesine bir engel değil mi?
Bu bütçeler farklı hizmetler için kullanılıyor, bugüne kadar kimse talepte bulunmamış bir şekilde bireysel veya kulüp bazlı destekler olmuş.
Amatör kulüplerin olduğu ilçeler, bu bütçeden yararlanıyor mu?
İlçelerimizde bu bütçeden pay ayrılmasada bir şekilde destek oluyorlar. Bu yıl Tunceli Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet MAÇOĞLU'nun 8 futbol kulübüne malzeme desteği ve yemek desteği gibi...
Tekrar başa dönersek, ilçelerimizden amatör kulüplerin olmamasının en büyük sebebi ilçelerimizde bu işin yükünü sırtlayacak sorumluluk almak isteyen kişilerin olmaması dediniz, yerel yönetimler elini taşın altına koyup, bu yönde sorumluluk alacak kişileri bulması gerekmez miydi? Hali hazırda amatör kulüplere için ayrılan bir bütçe var iken.
Yerel yönetimler tabii ki sorumluluk alabilirler ama burada yerel yönetimleri sorumlu tutarak bir köşede oturmak olmaz, burada tabii ki en büyük sorumluluk TASKF’a düşüyor.
Spor dalları hedefleri olan bir spor dalıdır. Çocukları ve gençleri hedeflere hazırlanmanın yoluda spor dallarında geçmektedir. Kaybetmenin ve kazanmanın tecrübesi küçük yaşlardan itibaren tecrübeler burada yaşanmaktadır. Bu önemi fark etmek önemli bir nokta değilmi ?
Tabi ki önemlidir, fakat sporcuları sadece kazanmak ve kaybetmek üzerine odaklamakta yanlış bir durumdur. Bence, sporun insanlar için bir farkındalık oluşturmak sağlık için yeni arkadaş çevresi gibi sosyallik oluşturmak için önemini de vurgulamak gerekir.
Ama kazanmak ve kaybetmek hayatın bir tecrübesi, tecrübe de küçük yaşlardan itibaren buralarda yani spor dallarında kazanılıyor ve hayata buradan hazırlanıyor. Öyle bakarak çocukları ve gençleri düşünerek geleceğe hazırlama şeklinde görülmez mi?
Sadece kazanmak veya kaybetmek bence bir tecrübe değildir. Önemli olan çocuklara ve gençlere hayatta herşeyden bir tecrübe çıkarması gerektiğini aşılamak.
Dersim'de lisanslı sporcu sayısı şuan kaç olduğunu söyleyebilir misiniz?
Bizim elimizde tam olarak net bir sayı yok çünkü futbol dışındaki lisans işlemleri gençlik spor il müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ama bu yıl futbol filiz lisans vizeleri yapılan toplamda 200'e yakın futbolcu lisansı yapıldı 2021-2022 futbol sezonu için.
Futbol ve basketbol olarak lisanlı sporcu bilginiz var mı?
Futbola geçen sezon için faal olan 200 civarı bunlardan 87 si 11 - 12 yaş filiz lisans, Basketbol için gençlik spor il müdürlüğü sisteminde var.
Dersim’de spor dallarının tümünde, teknik direktörlük sayısı konusunda bilginiz var mı?
Vizeleri yapılan antrenör olarak futbolda 3 faal antrenör var.
Dersim genelinde faal hakem sayımız kaç bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Faal hakem geçen yıl 9 kişiydi. Muhtemelen yeni dönem için vize yaptırmayanlar da olmuştur.
Bu sayı çok düşük değil mi?
Önümüzdeki dönem kurs açılacak, yeni dönem için futbol kursu açılacak bu konu hakkında il hakem kurulları talepte bulunuyor. Bütün branşlarda da bu şekilde oluyor.
Dersimspor her yıl yaptığı harcamalarla kaynaklar heba ediliyor. Bu Dersim Amatör Liginin geri kalmasına demek değil midir ?
Dersimspor her yıl harcadığı paranın sadece yüzde 10 amatör takımlara destek olarak verse idi mutlaka geri dönüşü olur.
Başa döndüğümüzde Dersim’de amatör futbolun gelişmesinde Dersimspor tıkanma nedenlerinde biri de diyebilir miyiz?
Bir ilde, bir amatör lig varsa o ilin bir üst takımı her zaman başarılı olur, çünkü üst takımları besleyen amatörlerdir.
Kurumsallaşma ve alt yapıya düzenli bir gelir sağlanmamasından dolayı gelişmemiş diyebiliriz.
Dersim'de bir festival yapılıyor hemen, hemen tüm kültürel dalların olduğunu görüyorum, Sporun festivale dahil edilmemesi çocukları ve gençleri yok saymak anlamına gelmiyor mu?
Sporun mutlaka festival programında olması gerekiyor. Bunu daha önce konuşmuştuk. Bu yıl yetişmedi ancak önümüzdeki yıl mutlaka olması için çaba harcayacağız.
Amatör kulüpleri olmayan ilçelerden diasporadaki ilçe dersim derneklerinide sürece katarak destek talebinde bulunabilir misiniz ?
Olabilir, neden olmasın ki ?
Önümüzdeki sezon amatör kulübü olmayan ilçelerimizden bir takımı daha Dersim Amatör Ligine girmesi için bir çalışmanız olacak mı?
Önümüzdeki sezon için Pülümür ve Çemişgezek için Dersim Amatör Ligine katılması için çalışmalarımız olacak.
Röportaj: CANER AKTAN/KENAN KORKMAZ