TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN SONUÇLAR DOĞURABİLİR
Aralarında Tunceli Belediyesi, Nazımiye Belediyesi, Ovacık Belediyesi, Mazgirt Belediyesi ve Pülümür Belediyesinin de olduğu DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) tarafından hayata geçirilmek istenen çöp tesisine ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı.
Aralarında Tunceli Belediyesi, Nazımiye Belediyesi, Ovacık Belediyesi, Mazgirt Belediyesi ve Pülümür Belediyesinin de olduğu DER-KAB (Dersim Katı Atık Birliği) tarafından hayata geçirilmek istenen çöp tesisine ilişkin bilirkişi raporu hazırlandı. Rapora ilişkin Mimarlar Odası Tunceli Temsilcisi İbrahim Demir ile Av. Özgür Ulaş Kaplan tarafından açıklama yapıldı. Raporda, "Alınacak önlemler ile bu olumsuz etkiler minimize edilse bile doğal çevre alanında ve etkileşim bölgesinde telafisi mümkün olmayan çevresel tahribata yol açabilir" ifadeleri yer aldı.
SÜTLÜCE KÖYLÜLERİNİN MÜCADELESİ
Söz konusu davanın Sütlüce bölgesindeki köylülerin mücadelesiyle başladığını ifade eden Mimarlar Odası Tunceli Temsilcisi İbrahim Demir, "Kendi yaşam alanlarını doğal olarak savundular. Biz de Mimarlar Odası olarak Dersim'de bir mücadele içerisindeyiz. Gerek Ovacık'ta Munzur Gözeleri'nde olsun gerekse Sütlüce'de olsun hiç tereddütsüz yanlarında yer aldık ve birlikte dava açtık. Bu süreçte çıkan bilirkişi raporu son derece olumlu. Bu rapor doğadan taraf son derece olumludur. Ankara şubemize de bu nedenle teşekkür etmek isteriz" dedi.
TESİSE KARŞI DEĞİLİZ, YERİNE KARŞIYIZ
Sütlüce bölgesinde yaşayan köylülerin tesise karşı olmadığını ifade eden Av. Özgür Ulaş Kaplan, "Bizler tesise karşı değiliz. Bizler bu tarz tesislerin doğaya zarar vermeyecek şekilde yapılmasından yanayız. Bilimsel metotlarla yapılmasından yanayız. Bugüne kadar yaptığımız görüşmelerden ve diyaloglardan bir netice alamadık. Bu nedenle mecburen yargıya başvurmak zorunda kaldık. Böylece Erzincan İdare Mahkemesi'nde dava açtık" dedi.
BU ALANDA YAPILMASI ÇOK CİDDİ ZARARLARA NEDEN OLACAK
Tesisin yapılması planlanan yerde hayata geçmesi durumunda çok ciddi zararların olacağını ifade eden Kaplan, "Burada binlerce ağaç kesilecektir. Orman sahasında bu tarz projelerin yapılmaması yönünde emsal kararlar var. Bu anlamda yer seçiminin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle bir bilirkişi kararı verildi. Raporda yapılan tespitler çok net tartışmamasızdır. Bu anlamda emeği geçen herkese teşekkür ederiz" dedi.
BÖLGEDE 54 BİN 900 AĞAÇ VAR
Bölge halkından Murat Payçu ise, "Tunceli Belediyesi 11 Mart 2021'de yerel basına verdiği demeçte 7 bin 500 ağacın kesileceğini ifade etmişti. Daha sonra bu sayıyı 2 bin 745'e kadar düşürdüler. Bilirkişi raporu Tunceli Belediyesi'nin beyanatlarının yersiz olduğunu ispatladı. Bu alanda 54 bin 900 ağaç olduğu bilirkişi raporuyla kanıtlanmış durumda" dedi.
CANER AKTAN