Tunceli Üniversitesine Rektörlüğüne yeniden atanan Prof.Dr.Durmuş Boztuğ, Tunceli Üniversitesi bünyesinde İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin kurulduğunu söyledi. Rektör Boztuğ, Tunceli Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına üç öğretim üyesi alınması, üniversite bünyesinde iki yeni fakülte kurulması ve üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.
Makam odasında açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ “Öncelikle Tunceli Üniversitesi Rektörlüğüne yeniden atanmış olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim. Eskiden olduğu gibi bundan sonra da hiçbir farklılık gözetmeksizin herkese eşit mesafede duracağım. Bu atamanın İlimize, üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” Dedi.
Rektör Boztuğ, Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri ve Edebiyatı Bölümüne bağlı Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına Yardımcı Doçent kadrosuna Tunceli kökenli Alman uyruklu üç öğretim üyesinin alındığını belirterek “Geçtiğimiz dönemde üniversitemize ekim ayında ek kontenjanla öğrenci alımı başvuru tarihi 25 Temmuz’du. Öğretim üyelerimizin göreve başlama yazıları 13 Ağustos’ta kabul edildiğinden bu başvuru tarihini kaçırdık. Buna rağmen bugün senato toplantısında bu yıl Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim dalına öğrenci alma kararımızı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına arz edeceğiz. Eğer kabul edilirse Zaza dili ve Edebiyatı Anabilim dalına 30 veya 40 öğrenci alarak bu yıl eğitime başlayacağız.” dedi.
Zazaca’nın seçmeli ders olarak verildiğinde fazla talep görmediğini belirten Boztuğ, “Biz orada bir açığı fark ettik. Bu dersi verecek yeterli öğretim elemanı olmadığından Zazaca, öğrencilerden fazla ilgi görmedi. İnsan haklarının ve demokrasinin evrenselleşme sürecinin devam etmesiyle günün birinde Zazaca, Kurmanci ve Arapça seçmeli ders olarak okutulacak. Biz şimdiden fakülte düzeyinde dört yıllık bölümler açarak bu dersi verecek öğretim elemanları yetiştirmek istiyoruz. Bugün farklılıklarımızı zenginliklerimiz olarak gören devletimiz , milletimiz zamanında ülkemizden ayrılmak zorunda kalan Tunceli kökenli kardeşlerimizi, bu açığı kapatmak üzere kendi memleketlerinde öğretim üyesi yapıyor. Bu durum ülkemiz ve milletimiz açısından çok önemli bir gelişmedir.” dedi..
Tunceli Üniversitesi bünyesinde İletişim ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin kurulmasına ilişkin kararın 10.09.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandığını dile getiren Rektör Durmuş Boztuğ, ilerleyen günlerde bu fakültelere dekan, fakülte sekreteri atanacağını ve öğretim üyeleri alınacağını belirterek Tunceli Üniversitesinin, bu iki fakültenin kurulmasıyla birlikte insani ve sosyal bilimlere odaklaşan bir üniversite haline geldiğini söyledi.
Tunceli’deki diğer paydaş kurumlarla yapılan toplantı sonucu belirleyip açtığı 2730 öğrenci kontenjanının 2183’ünün öğrenciler tarafından tercih edildiğini ve Tunceli üniversitesine bu yıl 1787 öğrencinin kayıt yaptırdığını belirten Boztuğ, merkezde 1308 öğrencinin eğitim göreceğini, ilçede eğitim görecek 487 öğrenciden 100’ünün ailesinin de ilçelerde ikamet ettiğini söyledi. Geriye kalan yaklaşık 300 öğrencinin barınma ihtiyaçlarının ilçelerde kaymakamlar ve belediye başkanları tarafından karşılanacağını vurgulayan Boztuğ, şu anda merkezde 400 öğrencinin barınma ihtiyacı olduğunu belirtti. Daha önceki yıllarda yazılan 1500-2000 öğrencinin dışarıda kaldığını belirten haberlerin doğruyu yansıtmadığını dile getiren Boztuğ, “Üniversitemiz ilk açıldığında bir öğrenci patlaması oldu. Başta üniversitemiz personeli olmak üzere Tunceli halkımız öğrencileri evlerinde misafir etti. Bugün bu 400 öğrencinin de barınma sorunu yaşamayacağına inanıyorum. ” dedi.