• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 10 °C

TARIM MÜDÜRÜNÜN, KÖYLÜYE ÇİFTÇİYE ÇAĞRISIDIR

Fikri TAŞ

   Sanayi ülkesi olmayan, sanayi ürünleri üretemeyen ülkelerde, tarım, o ülkelerin ekonomisini ayakta tutanıdır.
  Ülkemiz, sanayi ürünleri üreten, kendi iç dinamiği ile kalkınmış bir sanayi ülkesi değil. Sanayide ağırlıklı olarak dışa bağımlı bir ülkedir.
  Bizim gibi ülkeler, tarım ağırlıklı ülkelerdir. Tarıma, önem vermek mecburiyetinde olan ülkelerdir.
  Ülkemiz bir tarım ülkesi olduğu halde, büyük ölçüde tarım ürünlerini, bizim gibi sanayi ülkesi olmayan, ülkelerden ithal etmekteyiz. Muz yetiştiren ülkelerden biri olan ülkemiz. Tüketilen muzun % 80’ nini, dışarıdan ithal etmektedir. Aynı şekilde, bizim ülkemizde yetişebilecek, sebze ve meyvelerin tüketilen miktarının çoğunu, et ürünlerini, aynı şekilde dışarıdan ithal etmekteyiz. Hayvancılığa elverişli ülkemizde, hayvancılık nerdeyse tükenmek üzeredir.
   Son birkaç yılda, alınan tedbirler, çiftçiyi, köylüyü, destekleme projeleri, tarım alanlarında, umut verici gelişmelere, yatırımlara, yol açtı.
  Geçmiş yıllarda, ilimiz, tarım müdürlüklerinde çalışan görevliler, çatışmalı ortamı bahane ederek, müdürlük binasından, çalıştıkları daireden, dışarıya adımını atmazlardı. Köylü, adeta kaderine terk edilmişti. Tarım hayvancılık, bitmek üzereydi.
   Son yıllarda, ön yargısız, sorumluluğunun bilincinde olan, çalışkan yöneticilerin çabaları ile başarılı çalışmalar yapıldı. Köye, köylüye gidilerek, Köylüyle, çiftçiyle diyalog kuruldu.
   Devlet tarafından köylüye, çiftçiye sağlanan destek projelerinin kamuoyuna yansıması iğlimizi çekmişti.
   Kadir MERKİTLE,ilgimizi çeken destek projeleri hakkında birinci elden bilgi almak için İl Tarım Müdürünün kapısını çaldık.
   Gittiğimize sevinen Tarım Müdürü Orhan Bey,’iyi ki geldiniz. Bizde siz gazeteciler aracılığı ile köylüye sağlayacağımız büyük destek projelerimizin kamuoyuna, köylümüze, bir kez de sizin aracılığınızla duyurulmasını istemiştik.’Diyerek sevindiğini ifade etti.
  Çaylarımızı yudumlarken, projelerden sorumlu yetkilileri, makamına çağıran Tarım Müdürü,’projelerimizi gazeteci arkadaşlara açıklayınız.’Dedi.
 KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARI başlıklı Projelerde köylü için yok. Yoktu.
   Hemen her mevsimde sebze üretimi için isteyen tarım üreticisine, SERA kurması için her türlü destek sağlanmaktadır. SERA için gerekli olan, her mevsimde ısı ayarlaması, yapabilen alternatif enerji üreten tesisleri de beraberinde kurulmakta, bütün bunlar için % 50 hibe desteği verilmektedir.
  Tarım üretiminde hububat saklama, depolama, paketleme tesisi kuranlara da aynı şekilde için % 50 hibe desteği sağlamaktadır. Mazgirtli bir tarım üreticisi hemşerime, böyle bir tesis için 500 bin lira hibe desteği verilmiştir.
  Hayvancılık için, aynı şekilde %50 hibeyle, süt inekçiliği yapmak isteyenlere, satın alınacak cins inekler için % 50 hibe desteği verildiği gibi, ineklerin kalacakları ahırların yapımı için de  % 50 hibe desteği verilmektedir. 50 inekli bir tesisi kuran hayvan üreticisine,750 bin lira hibe desteği verilmektedir.
     Yanında alternatif güneş rüzgâr enerji üretimi içinde %50 hibe desteği vermektedir. Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması için başvuran üreticiye 1 500 00 TL hibe desteği vermektedir. Ayrıca hayvansal gübrenin işlenmesi paketlenmesi, depolanması, içinde 1 000 000 TL hibe desteği vermektedir.
   Et üretiminde, önemli bir ihtiyaç olan mezbaha, et saklama tesisi kurmak isteyenlere de % 50 hibe desteği sağlamaktadır. Böyle bir tesisi kuran MAZGİRTLİ hemşerime,1 500 000, eski hesapla bir bucuk trilyon lira hibe desteği verilmiştir.
  Son yıllarda DERSİM Köylüsü için önemli bir gelir kaynağı olan, ceviz üretimi için tesis kurmak isteyen köylüye, dikimi, paketlemesi, için de  her türlü destek sağlanmakta,% 50 hibe desteği verilmektedir. Merkez köylerimizde bu işi yapan bir köylümüze, 500 bin lira hibe desteği verilmiştir.
 Tavukçuluk yapan bir Mazgirtli hemşerime, 30 000 adet kapasiteli kümes yapımı içi 500 Bin lira hibe desteği verilmiş. Yapmak için başvurmak isteyen herkese bu destek verilmektedir.
  Bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması, saklanıp korunması için soğuk hava deposu kurmak isteyenlere de aynı şekilde% 50 hibe desteği sağlanmaktadır. Bu tesis için başvuran bir girişimciye 500 Bin lira hibe desteği verilmiştir.
  Köylünün tarım işletmeciliğinde ihtiyacı olan araç, alet ekipman içinde aynı şekilde hibe desteği sağlanmaktadır. Traktör, traktör aksamları, çapalama makineleri gibi ekipmanlar için % 50 hibe desteği sağlanmaktadır.10 Bin liralık bir çapa makinesi 5 Bin lira bir bedelle köylüye verilmektedir.
   Damlama usulü ile sulama yapmak isteyen üreticiye de her türlü destek verilmekte,% 50 hibe yardımı yapılmaktadır.
   Tarım kapsamına giren su ürünleri balıkçılık tesisleri kurmak isteyen girişimcilere de yine şekilde % 50 oranında maliyetinin yarısı kadar hibe desteği verilmektedir.
   Köylüye, çiftçiye, hibe desteğinin % 75 oranında verileceği Tarım Bakanlığı tarafından karar altına alınmışsa da, seçimler öncesi uygulamasına, geçilmemiştir. Böyle bir uygulamanın hayata geçirilmesi, bir Tarım devrimin, gerçekleşmesini sağlayacak. Köylünün, çiftçinin, istediği her türlü desteği devlet adeta bedava vermiş olacaktır. Bu Devrim, beraberinde, köyü, köylüyü, çiftçiyi kalkındıracak, istihdam sağlayarak, işsizliği, büyük ölçüde giderecek, dışarıdan ithal ürünlerin yapılmasını, büyük ölçüde önleyecek, ülke, kendi yağı ile kavrulan kalkınmış bir tarım ülkesi olacaktır.
   Tarım İl Müdürlüğü görevinde, köylüye, tarıma, yönelik başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş, Tarım İl Müdürü’nün, köylüye, çiftçiye çağrısı, tarihi bir çağrıdır. Bu fırsat kaçırılmamalıdır. İşsizliğin kol gezdiği ülkemizde, köylüye, çiftçiye, işsizlere, açılmış bir kapıdır.
  Bu fırsat kaçırılmamalıdır.
  İsteyene,işte, iş. İşte ekmek.

 

FİKRİ TAŞ

Bu yazı toplam 1471 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim