Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya, DAP Bölge İdaresi Başkanlığına sunulacak olan projeleri değerlendirdi.
Tunceli’nin de dahil olduğu Doğu Anadolu Projesi (DAP); Malatya, Elazığ, Erzincan, Bingöl, Muş, Erzurum, Bitlis, Hakkâri, Van, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan illerini kapsıyor.
İl Müdürü Orhan Kaya, projeler hakkında bilgi vererek, İlin tarımsal yönden kalkınması, hazırlanacak olan projelerin hayata geçirilmesi ile işlerlik kazanacağını belirtti.
Bu maksatla İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda toplantı yapılarak yapılması düşünülen projeler hakkında fikir alış verişinde bulunuldu. İl Müdür Yardımcısı Selman Toprakçı, Şube Müdürleri ve İlçe Müdürleri ve Teknik elemanların katılımı ile gerçekleşen toplantıda, proje hedefleri tartışıldı.
İlde yapılması planlanan projeler; Kesimhanelerin modernizasyonu ile ilgili projeler, Çiftçi Eğitim Merkezlerinin oluşturulması, Çayır Meraların ıslahı, Yaylalara ulaşımın kolaylaştırılması için yolların yapımı, Özellikle Ulukale Dutu ve Organik kuru fasulye için paketleme tesisi ve markalaşma sürecinin başlatılması, Organik tarım üzerine yoğunlaşılması ve bu maksatla çalışmaların yapılması, Arazi ıslah çalışmalarına ağırlık verilerek özellikle Ovacık İlçesinde buna öncelik verilmesi, Kuru tarım alanlarının belirlenerek sulama projeleri yapılması ve küçük göletler yapılarak sulama yapılması, Küçükbaş hayvan barınaklarının modernizasyonu, Pertek, Mazgirt ve Çemişgezek İlçelerinde balıkçılık üzerine yoğunlaşılması ve bu maksatla projeler üretilmesi, Bodur kiraz ve elma bahçeleriyle kapama meyve bahçesi tesisi, Tunceli sarımsağının tarla koşullarında üretiminin yaygınlaştırılarak istihdamın arttırılmasının sağlanması konularında fikir birliği sağlandı.
İl Müdürü Orhan Kaya, İlde çiftçilerin üretim şevkinin kırıldığını belirterek, bu durumu tersine çevirmeye çalışılmalı ve çiftçiyi üretime nasıl teşvik edebiliriz diye düşünmeliyiz.dedi.
Tarımda daha fazla istihdam sağlanarak bölgenin canlandırılması gerektiğini vurgulayan Kaya,yeni ve modern tarım tekniklerinin uygulamaya konulması, bölgenin iklim ve topoğrafik durumu dikkate alınarak kümeleme çalışmasının yapılması gerektiğini de belirtti.
Kaya sözlerine şöyle devam etti: “ Her ilçemiz kendi iklim ve topoğrafik şartlarına göre projeler hazırlamalıdır. İlimizin bakir bir yapıda olması nedeniyle organik tarıma çok uygun oluşu, organik tarımın uygulanabilirliğini arttırmıştır. Bu nedenle organik tarımın yaygınlaştırılarak geliştirilmesi için bu yönde projelerin hazırlanmasına ağırlık verilmelidir” dedi.