Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Cengiz,12 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek olan seçim ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Cengiz, ilin sorunlarına yönelik olarak çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
BULUNDUĞUMUZ DÖNEMDE YAPILAN TEMEL FAALİYETLER:
1. ODA HİZMET BİNASI: Türkiye’de Ticaret ve Sanayi Odası olarak hizmet binası olmayan tek ildik. Borçla devraldığımız odamızı 500.000 TL değerinde hizmet binasına kavuşturduk.
2. BARIŞ SÜRECİ: Barışı ülkemizin ve ilimizin en temel sorunu olarak algıladık. Bu sorunun çözüme dönük Diyarbakır bölge toplantısı başta olmak üzere, Ankara’da Başbakanlık, bakanlar ve liderler düzeyinde yürütülen çalışmalara katıldık ve katkı sunduk.
3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ:Daha önce toplu konut alanına çevrilmek istenen Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısının tamamlanması için, ilgili kurumlarla birlikte ciddi çalışmalar yürüttük. Şu aşamada yatırıma başlayan 5 firma mevcuttur.
4. 300 KİŞİLİK KIZ ÖĞRENCİ YURDU:TOBBKonsey Üyesi olmamızdan kaynaklı avantajlarımızı ve ilişkilerimizi kullanarak 300 Kişilik Kız Öğrenci Yurdu yapılması için TOBB’iyle Valilikle birlikte protokol yaptık. Şu anda ihale aşamasına gelmiştir.
5. SODES PROJELERİ: 2011 Yılında Evde Yaşlı ve Hasta Bakımı ve Aşçı ve Garson Yetiştiriciliği ile ilgili SODES Projesi yapılmış; 260.000 TL toplam bütçe ile gençlerimiz eğitilmiştir.
6. UMEM PROJELERİ:TOBB, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, MEB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan protokol kapsamında ilimizde 10 adet uzmanlaştırmış meslek edindirme kursu düzenlenmiştir.
7. YOKSULLARA YARDIM:Dört yılboyunca 170.000 TL değerinde ilçelerimize ve ilimizde ihtiyaç sahibi yoksul ailelere ve öğrencilere gıda ve giyim yardımı dağıtılmıştır.
8. ÜNİVERSİTE İLE İLGİLİ FAALİYETLER:Üniversitenin geliştirilmesi için ildeki diğer kurumlarla birlikte bürokratik anlamda ciddi çalışmalar yürütülmüştür.
9. BARAJLAR İLE İLGİLİ FAALİYETLER:Yönetime gelmemizle birlikte barajlara karşı tavır aldık ve bu tavrımızı Başbakanlık ve Çevre Bakanlığı dahil tüm bürokratik faaliyetlerimizde dile getirdik, düşüncelerimizi ve tavrımızı belirttik, ilimizde yapılan tüm etkinliklere Oda olarak katıldık.
10. SPORTİF FAALİYETLER:Basketbol, voleybol takımlarına ve Dersimspor’a imkânlar dâhilinde katkılarımızı sunduk.
11. TEŞVİK YASASI:İlimizin Teşvik Yasası kapsamında 6. Bölgeye alınması için Odamız bünyesinde Kamu kurumları ve STK’larla ortak çalışmalar yürütülmüş, basın toplantıları yapılmış, Bakanlık düzeyinde çeşitli çalışmalar yürütülmüş ve sorun gündeme alınmıştır.
12. FIRAT KALKINMA AJANSI FAALİYETLERİ:Geçtiğimiz dönemde Ajans bünyesinde yapılan tüm toplantılara katılım sağladık ve ilimizdeki yatırımların geliştirilmesine katkı sunduk.
13. KÜLTÜR VE DOĞA FESTİVALİ:12 yıldırilimizde uygulanan Munzur Kültür ve Doğa Festivaline imkânlardâhilindegerekli katkıyı sunduk; çeşitli görevler aldık.
İlimizin Temel Sorunları ve Çözüm Önerilerimiz:
1. BARIŞ:Barış sorunun en temel sorun olarak görüyoruz.Barış sürecinin gelişmemesi durumunda ilimizdeki siyasal, sosyal ve ekonomik sorunların de çözülemeyeceği bilincindeyiz. O nedenle Barış Sürecine aktif olarak katkı sunmayı sürdüreceğiz.
2. EKONOMİK KURULTAY: Ekonomik Kurultay ilimizin ekonomik sorunlarının analizi ve çözüm yolları konusunda ciddi katkı sunacak ve yatırımcıların ilimize yönelmelerini sağlayacaktır.
3. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ:OSB’nin alt yapısal sorunlarının çözülmesi ve bölgede üretim tesislerin kurulması önemli sorundur. Bu sorunun çözümü İŞSİZLİK, GÖÇ VE İKTİSADİ KALKINMA gibi sorunlarının da çözülmesine katkı sağlayacaktır. OSB’nde elektrik ihalesi tamamlanmış; yol ve diğer sorunların çözümüne dönük de çalışmalar sürdürülecektir.
4. TURİZM: TRB 1 Bölgesi Sürdürülebilir Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nda ilimiz bizim de katkılarımızla Turizm Bölgesi ilan edilmiştir. İlimizin en önemli ekonomik potansiyel kaynaklarının başında Turizm gelmektedir. Özellikle Doğa ve İnanç Turizmine dönük çalışmaların yapılması önümüzdeki dönemde temel çalışmalarımız içinde yer alacaktır.
5. ORGANİK TARIM: İlimizin bir diğer ekonomik potansiyeli mevcut arazilerimizde organik tarımın geliştirilmesidir. Çevreye uyumlu ve insan sağlığını ön planda tutan organik tarım faaliyetlerini esas alacak çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
6. BARAJLAR VE ÇEVRE: İlimizin en önemli sorunların başında barajlar ve çevre sorunu gelmektedir. Bu konularla ilgili ildeki diğer STK’larla eşgüdümlü çalışmalar yürüteceğiz. Gerektiğinde konuyu ulusal ve uluslararası platformlara taşıracağız.
7. MESLEKİ EĞİTİMLER:Özellikle Hizmet, Turizm ve İnşaat sektörü başta olmak üzere birçok mesleki dalda en önemli sorunlardan biri de kalifiye eleman sorunudur. Biz geçtiğimiz dönemde odamız bünyesinde 80’ne yakın gencimizi eğiterek mesleki sertifikalar verdik. Özellikle OSB’nin faaliyete geçmesiyle mesleki eğitimlere daha ağırlık vereceğiz ve ilimizde ortaya çıkacak olan iş potansiyeline cevap vermeye çalışacağız.
8. FİNANS SORUNU: Esnafımız faaliyetlerini çeşitlendirmek, kapasitesini veya ürününün kalitesini artırmak için bankalar, kredi ve hibe kuruluşlarıyla görüşmeler yapılarak gerekli finansal desteğin sağlanması yönünde çalışma yürüteceğiz.
Yine, askerin çarşıya çıkmaması ve resmi kantinlerin haksız rekabetten ötürü esnafımızı mağdur etmesinin önüne geçmek için gerekli tüm mercilerde görüşmeler yapılacaktır.
9. ÜNİVERSİTE: İlimizde üniversitenin geliştirilmesi için gerekli çalışmaları yürütmeyi sürdürecek sanayi – bilim işbirliğini geliştireceğiz.
10. ESNAF ZİYARETLERİ: Esnafın veya üyelerimizin sorunlarını yakından bilmek ve çözüm üretmek için sık sık esnaf ziyaretleri yapacak ve sorunlarını gündemleştireceğiz. Ayrıca meclis toplantılarımızın bir kısmının ilçelerde yaparak ilçe esnaflarımızın sorunlarına uzak kalmayacağız.
11. KÜLTÜREL DEJENERASYON VE BAĞIMLI GENÇELER: Önümüzdeki dönemde kültürel dejenerasyona karşı ve bağımlı gençlerimizin sorunlarına dönük STK’ları, Kamu Kurumları, Siyasi Partiler dâhil, ilgili tüm kurumlarla eşgüdümlü projeler hazırlayarak bu sorunların çözümüne dönük çalışmalar yürütülecektir.