Tunceli Belediyesi, atık su arıtma tesisinden sonra, bir altyapı projesini daha hayata geçirdiğini bildirdi.
2012 yılının sonlarında proje çalışmaları başlatılan “Tunceli İçmesuyu, Kanalizasyon, Yağmursuyu İnşaatı ve Otomasyon Sistemi Projesi”ni tamamlanarak, ihale aşamasına geldiği belirtilen açıklamada, önümüzdeki günlerde İller Bankası Genel Müdürlüğünce ihalesinin yapılacağı belirtildi.
Kentin altyapı sorunlarının çözülmesinde atık su arıtma tesisini faaliyete geçirerek çok büyük bir aşamayı geride bırakıldığının belirtildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Belediyemiz, imar planı dahilinde bulunan tüm yerleşimlerin altyapı sorunlarını çözmek için başlattığımız projelerimizden biri olan “Tunceli İçmesuyu, Kanalizasyon, Yağmursuyu İnşaatı ve Otomasyon Sistemi Projesi” nde tüm arazi ve büro çalışmalarını tamamlayarak işi inşaat ihalesi aşamasına getirdik. 06.02.2013 tarihinde İller Bankası teknik personeli, projeyi hazırlayan ARM Mühendislik teknik personeli ve Belediyemiz Proje Sorumlusu Çevre Mühendisi Bülent Yeşilgöz’ün katılımıyla, İhale öncesi tespit çalışmalarının son aşaması proje bölgeleri yerinde tek tek incelenerek gerçekleştirildi.Proje onay işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra işin ihalesine çıkılacak ve bu yılın inşaat sezonu ile birlikte inşaat çalışmaları başlayacaktır. Proje ile arıtmaya bağlanamayan yerleşim alanlarının pissularını toplanarak arıtılması, ihtiyaç olan yerleşimlerin ve yerleşimin yoğunluk kazanacağı öngörülen bölgelerin kanalizasyon, içme suyu ve yağmursuyu şebekesinin yapılması ve atık su pompa istasyonlarının otomasyon sistemleri kurulacaktır.”
Proje kapsamında;
- Yaklaşık 30 km kanalizasyon şebeke hattı,
- 1 adet 5000 kişilik paket arıtma tesisi,
- Mevcut durumda atıksuları arıtmaya bağlı olmayan yerleşimlerin pissularının atıksu arıtma sistemine bağlanabilmesi için; 9 adet terfi-pompa istasyonu, 1500 metre pompa-terfi hattı, 4050 metre kanalizasyon şebeke hattı
- 1200 metre yağmursuyu hattı imalatını gerçekleştireceğiz.
Bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerinde olup, Türkiye de kanalizasyona bağlanma oranı % 70-75’lerde, kanalizasyon şebekesi ile toplanan atıksuların arıtılması oranı ise % 65 seviyesindedir. Bu orana pissuları sağlıklı bir kanalizasyon şebeke sistemi ile toplanamayan ve arıtma verimi standartların çok altında ve sadece fiziksel arıtma yapan belediyeler dâhildir.
İlimiz kent merkezinin birbirinden kopuk ve uzak yerleşim biçimi, zorlu arazi yapısı ve belediyemizin mali gücü ve teknik personel yetersizliğinden kaynaklanan olumsuzluklar göz önüne alındığı zaman, çok zor koşullar altında kentin geleceği için ne kadar değerli yatırımların yapıldığı daha iyi anlaşılacaktır.
İhalesi yapılacak “Tunceli İçmesuyu, Kanalizasyon, Yağmursuyu İnşaatı ve Otomasyon Sistemi Projesi” tamamlandığı zaman hem kanalizasyona bağlanma oranı hem de arıtma oranı %99 gibi rekor seviyelere ulaşacaktır. Bu proje sadece mevcut yerleşimlerin değil, yerleşime açılması planlanan, imar planı dahilinde olan ancak yerleşimin olmadığı bölgelerinde altyapı tesislerini yapmayı hedeflemektedir. Yapılacak tesisler sayesinde Pülümür ve Munzur Çayı ile Uzunçayır Baraj Gölüne hiçbir şekilde arıtmasız pissu deşarjı olmayacaktır.
PROJE KAPSAMINDA YAPILACAK İŞLER
1-Arıtma Tesisine Bağlanamayan Yerleşim Alanlarının Pissu Sorunun Çözümü
Kentimizin topografyasının uygun olmaması nedeniyle, imar planı dahilindeki tüm yerleşimlerin pissularının cazibeli olarak atık su arıtma tesisine iletilmesi mümkün olmamıştır. Toplanan atık sular cazibeli ve terfili olarak atık su arıtma tesisine ulaşmaktadır.
Ancak hala kot farkından dolayı veya arıtma projesi kapsamında olmadığı için pissuları arıtma sistemine aktarılamayan yerleşim alanları bulunmaktadır. Alibaba Mahallesi Celal Doğan Parkı mevkii ve Demir köprü mevkiindeki işletmelerin bulunduğu alan,
Cumhuriyet (Gazik) Mahallesi Orman İşletme Müdürlüğü karşısında bulunan Ardıç Sitesinin olduğu yerleşimler, Kanoğlu’nda dere boyunca olan yerler ve yolun alt bölgesi, Kayabaşı mevkii,
Atatürk (Sihenk) Mahallesi Veroz Parkı civarı ve Doğa ile Erenler Düğün Salonunun olduğu yerleşim alanlar kot farkından dolayı kendi cazibesi ile arıtma sistemine bağlanamamıştır. Bu proje kapsamında bu bölgelerin pissularının atık su arıtma sistemine bağlanması için 9 adet küçük tip terfi-pompa istasyonu, yaklaşık 1500 metre terfi hattı 4050 metre kanalizasyon şebekesi yapılacaktır.
2- İnönü (Harçik) Mahallesi Kanalizasyon Şebekesi ve Paket Arıtma Tesisi Yapımı
Son yıllarda gerek TOKİ gerekse vatandaşlarımızın yaptırdığı konutlarla nüfusun yoğunluk kazandığı Harçik Mahallesinde bazı bölgelerde kanalizasyon şebekesi bulunmamakta, kanalizasyon şebekesinin olduğu yerleşimlerin pissuları ise Pülümür Çayına akıtılmaktadır. Bu mahallemizde Organize Sanayi Bölgesinin faaliyete geçirilecek olması kanalizasyon sorunun çözülmesini daha da acil bir duruma getirmektedir. Bu bölgenin kanalizasyon atık sularının mevcut arıtma tesisine iletilmesi yerine, paket arıtma tesisi yapılmak suretiyle çözülmesinin daha ekonomik ve doğru bir çözüm yöntemi olarak belirlenmiştir. Mahallenin kanalizasyon sorununun çözümü için yaklaşık 10 km kanalizasyon şebeke hattı ve 5000 kişilik 1 adet paket arıtma tesisi imalatı yapılacaktır.
3-Esentepe (Gome Dewreş) Mezarlık Mevkii(397 parsel) ve Vericiler mevkii Kanalizasyon ve İçme suyu Şebeke Sistemi Yapımı
Halihazırda imar planı olan İlimiz Merkez Esentepe (halk içinde 400 parseller olarak bilinmekte) Mezarlık Mevkiinin altyapı tesisleri olmadığı için yerleşime açılamamaktadır. Bu bölgede büyük oranda dar gelirli vatandaşlarımızın arsaları bulunmakta ve bölgenin yerleşime açılması yönünde yoğun talepleri bulunmaktadır. Kanalizasyon ve içme suyu sorunun çözülerek bu bölgenin yerleşime açılması, hem konut kiraları ve fiyatlarını düşürecek hem de konut açığının azaltılması noktasında çok büyük katkı sağlayacaktır. Belediyemiz 2012 ve 2013 yıllarında yaptığı çalışma ile bu bölgenin imar yollarını açmıştır. Bu proje ile de altyapı sorunu çözülerek, bölge yerleşime açılacaktır. Böylelikle kentimizde ilk kez alt yapısı yapıldıktan sonra imara açılan mahallemiz olacaktır. Proje kapsamında yaklaşık 12 km içme suyu şebeke hattı, 11 km kanalizasyon hattı ve pissularının atık su arıtma sistemine aktarılması için 1 adet terfi-pompa istasyonu ve terfi hattı yapılacaktır.
4-Cumhuriyet (Gazik) Mahallesi Pulubarge Mevkii Kanalizasyon Şebekesinin Yapımı
Cumhuriyet (Gazik) Mahallesi Pulu Barge mevkii olarak bilinen yerleşimin kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Proje ile bu bölgenin pissularının toplanarak arıtma tesisine iletilmesi için yaklaşık 4 km şebeke hattı yapılacaktır.
5-Atatürk (Sihenk) Mahallesinde Eksik Kalan Kanalizasyon Şebekesinin Tamamlanması
Atatürk (Sihenk) Mahallesi gelişme potansiyeli olan en büyük mahallemizdir. Kentin girişinde bulunan bu mahallemizde yurtlar, sanayi tesisleri ve resmi kurumlar yer almaktadır. Yapılaşmanın yaklaşık %30-40’nın tamamlandığı bu mahallenin yakın zaman içinde yapılaşmasının tamamlanması öngörülmektedir. Mevcut durumda bu mahallemizde yerleşimin olduğu tüm bölgelerde, atık su arıtma tesisi projesi kapsamında yaklaşık 20 km şebeke hattı yapılarak mahallenin kanalizasyon sorunu çözülmüştür. Ancak yerleşimin olmadığı önümüzdeki yıllarda yerleşimin yoğunluk kazanacağı bazı bölgelerinde kanalizasyon şebekesi bulunmamaktadır. Bu bölgeleri yerleşime hazır duruma getirmek için yaklaşık 5 km kanalizasyon şebeke hattı yapılacaktır.
6-Yağmursuyu Şebeke Hattı Yapımı
Bilindiği üzere ülkemizde birçok Belediye yağışlı zamanlarda, atık su debisinin artması nedeniyle atıksu arıtma tesislerini çalıştıramamaktadır. Yağmur suyu terfi merkezleri ve arıtma tesisinin işletme maliyetini artırmakta, arıtma tesisini verimini olumsuz yönde etkilemekte ve yağmur suyunun taşıdığı kum, çakıl vb. maddeler arıtma ve kanalizasyon sisteminde bulunan mekanik ekipmanlara zarar vermektedir.
Belediyemiz yağmur suyundan kaynaklanan bu olumsuzlukların önüne geçilmesi için çok hızlı bir çalışma ile atık su arıtma projesi devam ederken, yağmursuyu sorununu projelendirmiş ve bu projeyi arıtma tesisi projesine dahil ettirerek, proje kapsamında yaklaşık 5000 metre yağmursuyu şebeke hattı döşenmiştir. Ancak hala yağmursuyu şebeke ihtiyacı olan bölgeler bulunmaktadır. Şebeke ihtiyacının en büyük göstergesi, yağışlı zamanlarda atık su debisinin çok fazla artmasıdır. Yağışlı zamanlarda debinin normal proje debisine göre yaklaşık 5-8 kata kadar arttığı gözlemlenmiştir.
Belediyemiz yağmursuyu sorunun giderilmesi çalışmaları kapsamında, bu proje ile yaklaşık 1200 metre yağmursuyu hattı yapmayı hedeflemektedir.
7-Atık su Arıtma Sistemi Terfi Merkezlerinin Otomasyonu
Atık su Arıtma Tesisi ve Kısmi Kanalizasyon İşi kapsamında işletmeye alınan TM1, TM2, TM3, TM4 ve TM5 Terfi Merkezlerine ait çalışma bilgilerinin (çalışıyor/arıza durum bilgileri, enerji bilgileri) GSM haberleşme sistemi üzerinden Atık su Arıtma Tesisi Scada Otomasyon sistemine aktarılması gerekmektedir. Bu proje kapsamında terfi merkezlerinin otomasyon sistemi kurulacaktır.
Belediyemiz bu büyük projenin gerçekleştirilmesi için İller Bankasından 7.000.000TL.lik kredi kullanacaktır.