Tunceli Halk Sağlığı Müdürlüğü, 12-18 Kasın Dünya Diyabet Haftasında sağlık sorunlarına dikkat çekecek.
Diyabetin, diğer adıyla şeker hastalığı, sık görülen ve ciddî sonuçlara yol açan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürlüğü, Diyabet ve Obezite ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Hastalık ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya var olan insülinin etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, “zehir” etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder. Bu tahribat, çok yavaş ama inatçıdır. Yavaş yavaş ilerlemesi aslında hastalığı tedavi etmek açısından daha iyidir. Ama kötü yanı, şeker hastalarında şekerin önemli bir zararının olmadığı hissini yaratması ve hastalıkları konusundaki vurdumduymazlıklarını artırmasıdır. Bu çürüme hem yaşam kalitesini bozmakta, hem ömrü kısaltmaktadır.”denildi.
Diyabetin en çok görülen belirtileri olarak ise şu belirtiler gösterildi:
-Ağız, dil ve deri kuruluğu,
-Çok susama ve çok su içme,
-Çok idrar yapma ve gece idrara kalma,
-İştah fazlalığı, çok yemek yeme, buna rağmen zayıflama
-Diabete özgü olmayan halsizlik, uyuşma, karıncalanma gibi duyu bozuklukları,
-Kolay yara açılması, ancak zor ve geç kapanması,
-Görme bozuklukları gibi belirtiler vardır.
Her yıl 14 Kasım’ da kutlanmakta olan Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır. Dünya Diyabet Günü tüm dünyada 160’ın üzerinde ülkede kutlanmakta ve milyonlarca insanı bu konu çevresinde biraraya getirmektedir. Bu kapsamdaki faaliyetler ile diyabetten etkilenen çocuklar ve erişkinler, risk altındaki topluluklar, sağlık çalışanları, sağlıkta karar vericiler ve medyada farkındalık oluşturulması amaçlanmaktadır. Dünya Diyabet Günü diyabet farkındalığı için güçlü bir ses oluşturmak için küresel diyabet toplumunu birleştiren bir etkinlik olarak öne çıkmaktadır. Dünya Diyabet Günü her yıl diyabetle ilgili bir temanın altını çizmektedir. 2009-2013 yılları için ise “Diyabet Eğitimi ve Diyabetin Önlenmesi” teması ele alınacaktır.
Her yıl 14 Kasım'da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslar arası Diyabet Federasyonu (IDF)'un işbirliğiyle düzenlenen Dünya Diyabet Günü, diyabet hastalığı açısından ortak bilinç geliştirmeyi amaçlayan bir etkinliktir. İlk kez 1991 yılında düzenlenmiş olup, her yıl binlerce diyabetle ilgilenen sağlık çalışanını ve milyonlarca hastayı ve hasta yakınını karşılıklı etkileşim içinde birleştirmektedir. 2007 yılında dünyada diyabetli 246 milyon kişi varken 2010 da 285 milyon diyabetli sayısına ulaşılmıştır. %15 lik bir artış görülmektedir. 2025 yılında bu rakamın 380 milyona, 2030 yılında 438 milyona ulaşması beklenmektedir.
Türkiye Diyabet Epidemiyoloji Araştırma Projesi (TURDEP I) verilerinin de yer aldığı açıklamada diyabetin Türkiye’de ölüme neden olan ilk 10 hastalık arasında 8’nci sırada yer aldığı belirtmiştir. Bu rakamlar dikkate alındığında diyabet kaynaklı ölümler %50 oranında artması beklenmektedir. Türkiye de ise bu durum özellikle 45- 64 yaş gurubunda 65 yaş ve üzeri gruba göre %50 fazla görülmektedir. Acil olarak faaliyete geçilmezse gelecekte 10 yılda diyabet kaynaklı ölümlerin %50 oranında artması beklenmektedir. Türkiye‘de yapılan araştırmalarda her 3 aileden anne ve babanın ikisinden birinde obezite ve çocukların yüzde %50 oranında obez olma ihtimali görülmekte. Bunun sonucunda ise tip1 diyabetli çocukların oranı %25 oranında artışa sebep olmaktadır.
Ülkemizde önemli boyutta hastalık yükü oluşturan bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında diyabet önemli bir yer tutmakta olup bu yükün yakın gelecekte daha da artması beklenmektedir. Dünyada 2010 yılı için tahmin edilen diyabetli sayısı 285 milyona yükselmiş olup bu rakam bize dünya nüfusunun % 6,6’sının diyabetli olduğunu ifade etmektedir. Dahası, bu sayının 2030 yılına kadar 438 milyona yükselmesi beklenmektedir.
Görülüyor ki diyabet ülkemizde de ciddi bir sağlık problemidir. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi olarak 12.11.2012 tarihinde Milli Eğitimde görevli idari personel ve öğretmenlere Diyabet ve Obezite ile ilgili Dr. Ferit BAKAYIR tarafından eğitim verilmiştir.14 Kasım Dünya Diyabet günü ve bunu takip eden diyabet haftası vesilesi ile siz değerli halkımızın global bir sağlık sorunu olan bu duruma bir kez daha dikkatinizi çekmek istiyoruz.”