Tunceli Üniversitesi Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tunceli, Hozat, Pertek, Çemişgezek ve Mazgirt Cemevlerinin işbirliğiyle “Alevilik ve Bektaşilikte Hızır İnancı” paneli düzenledi.
Tunceli İl Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Vali Hakan Yusuf Güner, Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, İl Müftüsü Hüseyin Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Polattaş, ve çevre illerden Alevi Dedeleri panelist olarak katıldı. Moderatörlüğünü Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kadir Bulut’un yaptığı panelde Erzincan-Ulalar Cemevi Dedesi Ahmet Uğurlu, Malatya Zeynal Abidin Vakfı Cemevi Dedesi Erdoğan Ünverdi, Pertek-Yeniköy Cemevi Dedesi Hüseyin Akdoğan ve Pertek Cemevi Dedesi Hüseyin Güler sunum yaptı. Alevi Dedelerinin yaptıkları sunum öncesinde Aşık Murtaza Aksüt Alevi inancını yansıtan deyişlerini okudu.
Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, ülkemizde son dönemlerde hukuk, ekonomi, demokrasi ve insan hakları konusunda önemli adımlar atıldığını, inanç ve etnik köken farklılıklarımızı birer zenginlik olarak görmemiz gerektiğini söyledi. Üniversite bünyesinde kurulan Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin ve Cemevlerimizin ortak çabasıyla insanların bugün burada bir araya gelmesinin bu zenginliğimizin birer yansıması olduğunu ifade eden Rektör Boztuğ, inançsal ve kültürel değerlerimize sahip çıkarak yolumuza devam etmemiz gerektiğini belirtti.
Açılış konuşmasının ardından konuşma yapan Vali Hakan Yusuf Güner ise, “Suyun gözelerinden içilen su ne kadar temizse, bu işi bir edep-erkan, bir hayat meselesi haline getiren değerli Dedelerimizin ağzından bu kültürün, bu zenginliğin değerlerini duymak o kadar kıymetlidir.” dedi. Vali Hakan Yusuf Güner, yoğun iş temposuna rağmen kültürümüzü diri tutmak için böyle bir etkinlik gerçekleştiren Üniversiteye, Cemevlerine ve ilgi göstererek zaman ayıran katılımcılara teşekkür etti. Valimiz, Peygamber Efendimizin hikmetli sözlerinin hayatımızdaki güzelliği ve Peygamberimizle beraber yaşamış olan Ehl-i Beytin tecellisini öğrenmenin hem dinleyerek hem de yaşayarak mümkün olduğunu, eskiden bu tür bilgileri yaşayanların ağzından evlerde, özel mekanlarda anlatıldığını fakat günümüzde bu ölçekteki bilgilere hakikati yaşayanların ağzından ulaşmanın her zaman mümkün olmadığını, bugünkü programın en önemli boyutunun bu olduğunu ifade ederek Muhammed ve Ehl-i Beyt sevgisini değerli Dedelerimizin ağzından duymanın bizler için faydalı olacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından sunum yapan Ulalar Cemevi Dedesi Ahmet Uğurlu, sunumunda Allah’a inanmanın özünün görünen Adem’i sevmek olduğunu, görünen Adem’i sevmeyenin görmediği Allah’a inanmayacağını vurgulayarak Alevilik inancındaki insan sevgisine dikkat çekti. Sunumunun devamında Kur’an-ı Kerim’den örnekler veren Ahmet Uğurlu, Kur’an’da sayılı günlerde Allah’ın adının zikredilmesi gerektiğini, bu günlerde Hızır niyetine oruç tutmanın Alevilik inanç ve geleneğinde son derece önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Hz. Nuh’un gemisi tufanda yüzerken geminin içindeki toplumun Hz. Hızır niyetine bizi kurtar diye dua ettiğini ve böylece tufanın sona erdiğini belirten Uğurlu, o toplumun o günden beri Allah rızası için üç gün Hızır Orucu tutup lokma dağıttığını vurgulayarak Hızır inancının önemine değindi. Ahmet Uğurlu, Hz. Hızır’ın en önemli ana vasfı ilahi rahmet sırlarının bilgisine sahip olmasıdır diyerek Hz. Hızır’ın çaresizlere çare, umutsuzlara umut olduğunu, Hızır niyetine oruç tutanların, kurban kesip lokma dağıtanların öncelikliler arasında olduğunu söyledi. Uğurlu, sunumunun devamında bir rivayete göre Hz. Hızır’ın toplumun içinde olduğunu, O’nun bir yol gösterici olduğunu vurgulayarak Alevilikte Hızır geleneğinin önemine değindi.
Alevi Dedelerinin insan ve inanç sevgisi temelinde yoğunlaşan sunumlarının ardından Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Dedelere değerli sunumları için teşekkür ederek plaketlerini takdim etti. İl Kültür Merkezindeki sunumlardan sonra Tunceli Cemevi’nde Hızır lokmasının dağıtılmasıyla program sona erdi.