Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ile ilki 31 Temmuz 2012 Salı günü yapılan toplantının ikincisi 1 Ağustos 2012 Çarşamba günü Üniversite toplantı salonunda gerçekleştirildi.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu ile ilki 31 Temmuz 2012 Salı günü yapılan toplantının ikincisi 1 Ağustos 2012 Çarşamba günü Üniversite toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Avrupa Dersim Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Kaya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Batu, Prof. Dr. Hıdır Özdemir, Prof. Dr. H. İbrahim Delice, Rektör Danışmanı Öğr. Gör. Cevat Salman, Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğr. Gör. Kadir Bulut ile Bilgi İşlem Daire Başkanı Cem Tekinoğlu katıldı.
Avrupa Dersim Dernekleri Federasyon Başkanı Yaşar Kaya, Dersim halkının kronikleşmiş insani ve sosyal problemlerine yönelik Tunceli Üniversitesi’nin çözüm önerileri doğrultusunda yaptığı çalışmaları takdir ettiklerini belirterek, başta üniversite Rektörü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Kaya, Türkiye sınırları içerisinde ve yurtdışındaki Dersimli Alevilerin genel problemlerinin İnanç, Anadil ve 37-38 Dersim olayları olduğunu belirterek, bu önemli problemlere Tunceli Üniversitesi’nin desteğiyle bilimsel çözümler bulunmasının öneminin vurguladı. Özellikle İnanç ve Anadil konularında Tunceli Üniversitesinin görüşüne önem verilen bir ana merkez olmasını beklediklerini, Anadolu’daki Kızılbaş Aleviliğin ritüelleri ve inanç sistemiyle ilgili kaynak bulma sıkıntısının yaşandığını, bu nedenle sözlü tarihin yazılı hale getirilmesi noktasında Üniversiteden destek beklediklerini ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ ise yörede yaşanan insani ve sosyal sorunların bilincinde olduklarını, bu sorunların çözümlerine yönelik çeşitli çalışmaların yapıldığını ve bu çalışmaların süreç içerisinde hızlanarak devam edeceğini belirtti. Özellikle Alevilik İnancı noktasındaki çalışmaların Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulup, Müdürlüğüne de bir Alevi Dedesinin getirilmesiyle başladığını belirterek, bu çalışmalara daha akademik bir altyapı kazandırabilecek bir Alevilik Enstitüsünün kurulabilmesi için Yüksek Öğretim Kurulu nezdinde gerekli girişimlerin yapılacağını ifade etti. Dersim 37-38 olaylarının başlangıç ve oluş şekliyle ilgili Üniversite Tarih Bölümü Öğretim Üyeleriyle birlikte çalışmaların yapılabileceğini, Ayrıca Edebiyat Fakültesi Bünyesinde Halk Bilimi Bölümün açılmasının düşünüldüğünü, böylece lisansüstü çalışmaların daha rahat bir şekilde yapılabilmesine zemin hazırlanacağını vurguladı. Anadil konusunda ise çalışmaların önceden yapıldığını, Dersimli vatandaşlarımızın Anadilleriyle ilgili Edebiyat Fakültesi bünyesinde Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalının açıldığını vurgulayarak, önümüzdeki dönemden itibaren bu bölüme öğrenci alınacağını ifade etti. Bu konularla alakalı sivil toplum örgütlerinin de görüşleri alınarak ve işbirliği içerisinde Dersim ve Dersim halkının sorunlarının çözümleriyle ilgili her türlü çalışmaların yapılmaya devam edeceğini belirten rektör Bzotuğ, içerisinde yaşadığımız toplumun problemlerinin en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini, ancak bu şekilde insanlarımızın geleceğe daha güvenle bakabileceklerini ifade etti. Üniversite ve İli ekonomik-kültürel ve sosyal anlamda daha ilerilere taşıyabilmek için bütün kesimlerin gerekli hassasiyeti göstermelerini ve bölgenin insani ve sosyal sorunlarının çözümü noktasında tek vücut olunması gerektiğini belirtti.