Tunceli Üniversitesi, Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) Yeni Yaklaşımlar ve Açılımlar konulu seminer düzenledi. Mühendislik Konferans Salonunda yapılan seminer programında Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Dr. Alper Çabuk ve Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Recep Nakış Coğrafi Bilgi Sistemleri konusunda sunum yaptı.Seminer programına Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Çimen ve Prof. Dr. Musa Şenel, İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hıdır Özdemir, Mühendislik Fakültesi Dekanı Ali Boztuğ, Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Ali Arslan, Edebiyat Fakültesi Sekreter Vekili Yrd. Doç. Candan Badem,Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Önder Yurdakul, İnşaat Mühendisleri Odası Tunceli Temsilcisi Serhat Çakı, Şehir Plancısı Umut Kork, Üniversite akademik ve idari personeli ile diğer kamu kuruluşları personeli katıldı.
Enerji, gıda ve su sorunlarının çözümünde Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin son derece etkili bir araç olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Alper Çabuk, Coğrafi Bilgi Sistemlerini Türkiye’de yaygınlaştırmak adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bir anlaşma imzalayarak bu anlaşma doğrultusunda bir uzaktan eğitim modeli oluşturacaklarını belirtti. Bu eğitim modelinin öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 81 ildeki personelinde test edileceğini, ardından da tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacağını söyledi.
Yaptığı sunumda Coğrafi Bilgi Sistemleri sayesinde dünyanın farklı katmanlarının görüntülenerek mekansal veriler elde edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Alper Çabuk, bu verilerin etkin bir şekilde kullanılarak dünya katmanlarının çok iyi analiz edilebileceğine ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda kaynakların çok daha verimli kullanılabileceğine dikkat çekti. Şehirlerde coğrafi koşulların analiz edilmeden, hiçbir bilimsel veri kullanılmadan yapılaşmaya gidilmesinin çok ağır sonuçları da beraberinde getirdiğini dile getiren Çabuk, Coğrafi Bilgi Sistemleri’nin bu sorunların çözümü noktasında çok büyük avantajlar sağladığını vurguladı. Prof. Dr. Alper Çabuk, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin sağladığı verilerin dünya katmanlarının anlaşılarak yaşam alanlarımızı daha iyi ve çevreye uygun şekilde nasıl tasarlanmasına, olası sel ve deprem gibi doğal afetlerin vereceği zararları en aza indirgenmesine olanak sağladığını belirtti.Dünya ekosistem sağlığı verilerine de değinen Çabuk, dünya ormanlarının son otuz yılda yüzde on üç, doğal su ekosistem endeksinin yirmi beş yılda yüzde elli, deniz ekosistem endeksi 25 yılda yüzde kırk, verimli toprakların ise son yirmi beş yılda yüzde yirmi beş azaldığını vurguladı. Doğaya yapılan yanlış müdahalelerle dünyanın her geçen gün biraz daha yaşanılmaz hale getirildiğini belirten Prof. Dr. Alper Çabuk, küresel iklim değişikliklerinin ve çevre sorunlarının bu duruma en iyi kanıt olduğunu, bu sorunların çözümünde de Coğrafi Bilgi Sistemlerinin son derece etkin bir rol oynayacağını ifade etti. Geotasarım kuramına da dikkat çeken Çabuk, geotasarım sayesinde fiziksel tasarım kararlarını ortaya koyarken bu tasarımların çevre özelliklerine uygun şekilde yapılmasına ve yerleşim alanlarında çevreye zarar vermeden planlı yapılaşmanın gerçekleştirilmesine çok büyük katkıları olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Recep Nakış ise Zap Suyu Havzası’nın bir alt havzası olan Şemdinli Havzası’nda yapılmış olan araştırmada uzaktan algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri verileriyle havza analizinin ne şekilde yapıldığını aşamalı olarak gösteren bir sunum yaptı. Prof. Dr. Recep Nakış, uydu görüntüleri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri verileriyle havza analizi yapılmasındaki amacın su potansiyelinin belirlenerek su kaynakları kullanımının doğru şekilde planlanması ve kullanılması olduğunu vurguladı. Araştırma yapılacak coğrafyayı tanıma ve jeolojik yapısının incelenmesin de Coğrafi Bilgi Sistemleri ve uydu görüntülerinin verilerinin önemine değinen Nakış, planlama ve uygulama aşamasına geçmeden önce bu verilerin kullanılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Yapılan sunumların ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Alper Çabuk ve Prof. Dr. Recep Nakış, katılımcılara göstermiş oldukları ilgi için teşekkür etti.