Bitki çeşitliliği ve endemik türler bakımından zengin bir yöre olan Tunceli'de, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" kapsamında yöredeki sürüngenlerin de kayıt altına alınması için çalışmalar yürütülüyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığınca geçen sene hayata geçirilen ve bir yıl sürecek "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" çerçevesinde, Tunceli'deki biyolojik çeşitliliğin tespiti için başlatılan çalışmalar aralıksız devam ediyor.
Bu kapsamda, yöredeki sürüngenlerin de kayıt altına alınması için çalışmalar yürütülüyor. Projede görev alan ve bölgede sürüngenler konusunda araştırma yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Avcı, yaptığı açıklamada, Tunceli'nin biyolojik çeşitliliğini ortaya çıkarmak için arazi çalışması yaptıklarını söyledi.
Arazideki çalışmaları sırasında, Türkiye türlerinden olup Tunceli için kayıt bildirilmemiş çeşitler tespit ettiklerini ifade eden Avcı, "Tunceli ili daha önce hiç araştırılmadığı için bu bölgede hangi türlerin olduğu net olarak bilinmiyordu. Bu yapılan çalışmayla da biz şimdilik 6 yeni kayıt bulduk. Tunceli'nin daha zengin bir çeşitliliğe sahip olduğunu düşünüyoruz çünkü daha önce Tunceli direkt hiç araştırılmamıştı. Umarım bundan sonra diğer araştırmacılar ve bizler tarafından tekrar ve tekrar araştırılmaya devam edilir" diye konuştu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez ise "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi"nin ilk etapta Tunceli'nin de aralarında bulunduğu 30 ilde uygulandığını söyledi.
Projenin çeşitli üniversitelerden akademisyenlerce farklı uzmanlık alanlarında yürütüldüğünü belirten Gürsönmez, "Tunceli'nin biyolojik çeşitliliği, otoritelerce kamuoyunda zaten bilinmekteydi. Biz, bu çalışmayla otoritelerin tahmin ettiği, çok konuştuğu konuları tescilleyeceğiz. Yani biyolojik çeşitlilik zenginliğimizi, türümüzü daha bilimsel adımlarla, Bakanlığımızın bu konuda yaptığı çalışmayla tescilleyeceğiz" dedi.
Çalışmaların Tunceli'de başarılı şekilde sürdürüldüğünü vurgulayan Gürsönmez, 9 ayrı uzmanlık dalında yürütülen çalışmaların ilk aşamasında olunmasına rağmen olumlu sinyaller aldıklarını ve tür sayısının beklenilenden daha fazla olduğunu söyledi.