Tunceli’de henüz çıkarılmayan 10557 adet mayın tehlike saçıyor. Tunceli’de yoğun çatışmaların yaşandığı 1993-94 yıllarında karakollara sızmayı engellemek amacıyla karakol çevresi ve PKK’lıların geçiş güzergâhı olarak kullandığı çeşitli bölgelere döşenen 10557 adet anti-personel mayının halen çıkarılmaması nedeniyle vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.
Son sürecin olumlu gelişmesiyle birlikte Tunceli ve ilçelerinde köye geri dönüşler ve gezi sayısındaki artış tehlikeleri de beraberinde getirmeye başladı. Barış sürecinin getirdiği olumlu havayla birlikte gezilmeyen ve görülmeyen alanlara yönelerek bu bölgeleri gezen vatandaşlar karakol ve okul çevresine yakın alanlara konulan ve çıkarılmayan mayınların varlığından habersiz.Uzun yıllardan beri çıkarılmadığı için yağmur ve kar suları nedeniyle toprakta yer değiştiren topuk koparan olarak tabir edilen anti personel mayınlar bölgeyi gezen vatandaşlar için tehlike arz etmeye başladı.
MAYINLAR, OKULA 50 METRE YAKIN
Tunceli merkeze bağlı Aktuluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO), bu mayınlı arazinin hemen yanı başında olan alanlardan biri arasında yer alıyor. Okula 50 metre uzaklıkta bulunan Aktuluk Jandarma Karakolu kısa bir zaman önce boşaltıldı. Ancak karakoldan geriye kalan mayınlı arazi henüz temizlenmedi.
Mayınlı arazinin bir kısmı tel örgülerle çevrilmiş olmasına rağmen, bir kısmı ise açık durumda. Uyarı amaçlı konulan tabelaların küçüklüğü ve uyarı yazısının silikleşmesi ise olayın vahametini artırıyor. Bugüne kadar üzücü bir olayın yaşanmaması ise tamamen tesadüf. Bölgenin bir çok ilinde olduğu gibi Tunceli’de de çok sayıda mayınların bulunduğunu ve bunların tehlike yarattığını ifade ettiğini belirten Tunceli Barosu Avukatlarından Özden Eren Başkavak Gün, barış sürecinin gelişmesi ile birlikte mayınların bu mayınların çıkarılması için yetkililerin harekete geçmesini istiyor.
Tunceli merkeze 15 kilometre uzaklıkta bulunan Aktuluk Köyü Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) yakınlarında bulunan ve boşaltılan Aktuluk Jandarma Karakolu yakınlarında bulunan mayınların yaşamsal bir tehlike oluşturduğunu belirten Gün, “Bölgenin bir çok yerinde olduğu gibi Tunceli’de de kara mayını toprak altında bulunmakta.Özellikle karakolların etrafı ve serbest arazilerde çok sayıda mayın bulunuyor.Yaklaşık 10 bin üzerinde kara mayını Dersim’de toprak altında bulunuyor.Ve bunlar ciddi bir şekilde insanlar için yaşamsal tehlike oluşturuyor.”diye konuştu.
GEZİLER TEHLİKELİ
Barış sürecinin oluşması ile birlikte vatandaşların gezi alanlarına yöneldiklerini bu durumunda ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çeken Gün, Aktuluk Jandarma karakolu etrafında bulunan mayınların insanlar için ciddi tehlikeler oluşturduğunu ve bu yönde gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Gün, “Tunceli’de barış süreci değerlendirildiğinde bir an önce bu mayınların temizlenmesi için gerekli çalışmaların yapılması gerekir.Artık kır gezilerinin yapılması ile birlikte çatışmaların yaşandığı bölgeye gitmekte.Bu nedenle yaşamsal tehlikeler yaşanabilir.Kara mayınları ile ilgide bir an önce çalışma yapılması gerekiyor.”diye konuştu.
Uzun yıllardan beri mayınlarla iç içe eğitim görmeye çalışan Aktuluk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO), öğrencileri ise artık okul çevresinde rahat bir şekilde gezip oynamak istiyorlar.Okullarına yakın bir alanın mayınlarla çevrili olmasından ötürü rahat hareket edemediklerini belirten Aktuluk Yatılı İlköğretim öğrencileri mayınların temizlenmesini istiyor.