• BIST 9636.12
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara -1 °C
  • Tunceli 1 °C

Tunceli’de çıkarılmayan mayınlar yaşamı tehdit ediyor

Tunceli’de çıkarılmayan mayınlar yaşamı tehdit ediyor
Tunceli’de gerek yoğun çatışmaların yaşandığı yıllarda karakollara sızmayı engellemek amacıyla karakol çevresine döşenen mayınlar, gerekse de çatışmalardan arta kalan serbest patlayıcılar, insan yaşamını tehdit ediyor.
Tunceli’de gerek yoğun çatışmaların yaşandığı yıllarda karakollara sızmayı engellemek amacıyla karakol çevresine döşenen mayınlar, gerekse de çatışmalardan arta kalan serbest patlayıcılar, insan yaşamını tehdit ediyor.
Çözüm süreciyle birlikte köylere geri dönüşlerde de artış yaşandığı düşünülürse, gerek anti personel mayınları gerekse de serbest patlayıcıların yaratabileceği riskler daha da artıyor.
 
Tunceli’nin Hozat İlçesi’ne bağlı Çağlarca Köyü’nde bulunan mayınlı alan da yaşam hakkı ihlali doğurabilecek alanlardan biri. 

Çağlarca Köyü merkezinde bulunan jandarma karakolu yaklaşık üç yıl önce daha hakim bir tepede yeni karakol yapılması nedeniyle boşaltıldı. Karakolun taşınmasıyla birlikte karakol çevresine döşenen anti personel mayınlarının bir bölümü temizlenirken, arazinin kayalık olması nedeniyle mayınların temizlenemediği bölüme de tel örgü çekildi.
Çekilen tel örgü, zamanla yıkılınca mayınlı saha, gerek vatandaşlar gerekse hayvanlar için tehlike oluşturmaya başladı.
Köylüler, kendileri için risk oluşturan sahanın bir an önce temizlenmesini istiyor.
Doğan Varao isimli Köylü, hayvanların mayınlı sahaya girmesi nedeniyle kendilerinin de hayvanların peşinden gittiğini belirterek, “Hayvanlar gittiği zaman insanlar da ister istemez peşinden gidiyor. Hayvanları sürekli tutamazsın. Gittikleri zaman telef oluyorlar bizler de mağdur oluyoruz. Biz mayınlı alanın temizlenmesini ya da yeni tel örgü çekilmesini istiyoruz” diyor. Evleri mayınlı sahanın hemen yanında bulunan Özkan Alişeroğlu isimli köylü ise, mayınların temizlenmesi için karakola başvurduklarını ancak henüz bir gelişme olmadığını söylüyor.Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde anti personel mayınları ile serbest patlayıcılar nedeniyle çok sayıda güvenlik görevlisi ile vatandaş hayatını kaybederken, birçok insanda da uzuv kaybı meydana gelmişti.

Türkiye, 1 Mart 2004 tarihinde Ottowa Sözleşmesi’ni imzalayarak anti personel mayınlarının tamamını en geç 1 Mart 2014 tarihine kadar temizleme taahhüdünde bulunmuştu. 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim