Tunceli'de kene ısırması şikâyetiyle hastaneye başvuran 65 yaşındaki kadın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle Elazığ'a sevk edildi.
Nazımiye ilçesinde yaşayan C.A, kene ısırması şikâyetiyle Nazımiye Toplum Sağlığı Merkezi'ne başvurdu. Buradan Tunceli Devlet Hastanesine yönlendirilen kadın, KKKA hastalığı şüphesiyle Fırat Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gönderildi.
Tunceli Halk Sağlığı Müdürü Musa Şahin, C.A'nın tedavisinin devam ettiğini söyledi.
Tunceli'nin KKKA vakalarında riskli iller arasında olduğunu belirten Şahin, "Kırsal alanlarda yaşayan 25 bine yakın vatandaşımıza yüz yüze bilgilendirme yaptık. Ovacık, Nazımiye ve Pülümür, KKKA bakımından en riskli ilçelerimiz olduğu için buralarda kene kartları dağıttık ayrıca il genelinde afiş, el ilanı ve broşürler dağıtarak bilgilendirme çalışmaları yürüttük" diye konuştu.
Hastalıkla mücadelede bu bilinçlendirme çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Özellikle yaşlılar, yöredeki kenelerin zararsız olduğunu düşünüyor. Oysa bu yanlış bir düşünce. Biz personelimiz aracılığıyla bu düşüncelerini değiştirmeye, alınması gereken önlemlerin önemine her fırsatta değiniyoruz" dedi.
Şahin, vatandaşlara şu önerilerde bulundu:
"Kırsal alanlarda özellikle açık renkli kıyafetler tercih etmeliyiz. Kıyafetlerimizin paçalarını çoraplarımızın içine koymak veya bilekten bağlamak, en bilindik ve en etkili yöntemdir. Kene tutunmasında paniklememek gerekiyor. Keneyi gövde kısmından değil, başından tutarak çıkarmak gerekiyor. Mümkün olduğunca kene kartı veya pensetle bunu yapmak gerekiyor. Vatandaşlarımızdan kene tutunması durumunda ihmal etmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istiyoruz." dedi.