Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, “Toprak Haftası” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenledi.
Bu kapsamda Tunceli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda “Toprak Bayramı” etkinliği düzenlendi.
Düzenlenen etkinlikte, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra İl Müdürü Orhan Kaya, güne ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.
Kaya’nın konuşmasının ardından, İl Müdürlüğü personeli Zir. Müh. Ayhan Kahraman (Toprak ve 5403 Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Tunceli Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanlığı Öğr. Gör. Sayın Nedim Gürler (Toprak ve Organik Tarım konusunda) ve Tunceli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Arş. Gör. Nur Cumurcu(Çölleşme ve Erozyonla Mücadele konusunda) konuştu.
Toplantıya, Vali Yardımcısı Eşref Yonsuz, Ziraat Odası Başkanı Mazlum Arslan, İl Müdür Yardımcısı Abdulkadir Akkan, İl Milli Eğitim Müdürü Ziya Polattaş, Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez, Şube Müdürleri, Üniversite Öğretim Görevlileri, Kamu Kurumları çalışanları ve kurum personelin katıldığı toplantı yoğun geçti.
Toplantıda, günümüzde yaşanan iklim değişikliği, şiddetli kuraklık ve yanlış arazi kullanımları dikkate alınarak şu açıklamalara yer verildi: “Yükümüzün çok ağır ve sorumluluğumuzun çok fazla olduğu ortadadır. İnsanlığın var olduğu günden beri ihtiyaçlarını doğadan karşılamak için doğaya müdahale etmektedir. Zaman içerisinde sayısı ve ihtiyaçları artan insanın doğal kaynaklar üzerindeki baskısı artmış, doğal koşullar altına aldığı ölçüde refah düzeyi yükselmiştir. Endüstri devrimi ile birlikte doğal kaynaklardan olan toprak ve suyun toplumlar tarafından yoğun şekilde tüketilmesi neticesinde söz konusu kaynaklar üzerindeki olumsuz baskı giderek artmıştır.
Tarım arazileri sadece ekonomik kaynak olmayıp iklim, toprak, flora, fauna gibi ekolojik unsurları ile de en önemli doğal kaynakların başında gelir. Ekonomik ve toplumsal kalkınmanın dengeli ve kalıcı olarak gerçekleşmesi bu kaynakların ülke ihtiyaçları dikkate alınarak bilimsel veriler ışığında belirlenip tanımlanması ile yakından ilgilidir.
Doğal olaylar ve insan faaliyetlerine karşı hassas olan toprakların korunması geliştirilmesi ve ekonomik olarak kullanımının sağlanması için doğal özellikleri göz önünde bulundurularak kontrollü ve planlı kullanılması zorunludur. Kontrollü ve planlı kullanımın en temel şartı ise arazilerin doğal özellikleri ve kullanım ihtiyaçları belirlenerek kategorilere ayrılıp her kategorinin ihtiyaç duyduğu kullanım şeklinin önceden belirlenmesi ile sağlanabilir.
Arazilerin sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve değerlendirilmesinde idari teknik ve hukuki sorunların önlenmesi, bu farklılıkların bir bütünlük içinde yorumlanması, farklı yorumların ve yanlış kullanımların önlenmesi gerekmektedir.
Araziler nicelik ve niteliklerine göre belirlenip tanımlanmadan koruma ve kullanmaya yönelik sağlıklı bir arazi kullanımı ve tarımsal planlamadan bahsetmek mümkün değildir. Bu belirlemeler belli standartlara yapılacak etüt ve sınıflamalara dayanmadıkça da karşılaştırmalı yorumlar yapılamayacağından planlama ve değerlendirmeler açısından bir anlam ifade etmeyecektir.
Yukarıda belirtilen hususları kapsayacak ve toprağı koruyarak yanlış kullanımları önlemek amacıyla bakanlığımız tarafından 19 Temmuz 2005 tarih ve 25880 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma Ve Arazi Kullanım Kanunu ve buna mütakip 15.12.2005 tarih ve 26024 sayılı resmi gazetede yürürlüğe giren Toprak Koruma Ve Arazi Kullanım Kanunu uygulama yönetmeliği yürürlüğe sokulmuştur. Bu kanunla toprağın korunması ve tarım dışı arazi kullanımları kontrol altına alınacaktır.”