İstanbul’da tekstilciliği bırakan Fidan Aydın isimli iş kadını Tunceli'de bal üreticiliğine soyundu. 100 kovandan yıllık yaklaşık 1 buçuk ton bal üreten ve bu balın doğal ortamda üretildiğini sertifika ile belgeleyen Aydın, ürettiği balı Zazaca 'senin için' anlamına gelen Servatu ismiyle büyük marketlere de pazarlıyor. Munzur Vadisi'nin bin 518 çeşit çiçeğinin özünü barındıran Tunceli balı, Türkiye piyasasında kilogramı 50 ile 60 liradan alıcı buluyor.
Fidan Aydın, 10 yıl önce 22 yıldır ayrı olduğu Tunceli’ye dönmeye ardından da yerleşmeye karar verdi. Munzur Vadisi'nin doğallığını dikkate alan Aydın, bu bölgede bal üretmenin özellikle de doğal bal üretmenin doğru olacağını düşündü. İlk etapda az sayıdaki kovanla yola çıkan Aydın, zamanla arıcılığı geliştirerek, hem sertifikalı üretim yapmaya hem de ürettiği ürünleri büyük marketlere pazarlamaya başladı. Aydın, "Tunceli’ye 10 yıl önce İstanbul’dan geldim. 22 yıl İstanbul’da yaşadım ve tekstil işi ile uğraştım. Buraya gelince ve buranın doğasını görünce çok etkilendim ve buraya yerleşmeye karar verdim. Bölgenin organik arıcılık potansiyeli taşıdığını gördüm. Ve arıcılık yapmaya karar verdim.” dedi.
Arıcılığın bir kadın için zor olduğunu vurgulayan Aydın, "Tunceli’nin tek kadın organik bal üreticisi olarak yılın büyük bir kısmını dağlarda zor koşullarda geçirmek zorundayım. Köylere giden yollar kapalı. Elektriğin olmadığı zor koşullarda yaylalara gidiyorsunuz. 3 bin 3500 rakımda kalıyorsunuz. Kaliteli bal üretmek için zaman zaman vahşi hayvanlarla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bin 518 çeşit bitki türünün olduğu bir alanda arıcılık yaptığımızdan dolayı balımızın kalitesi tartışılmaz. Bu bal Türkiye’nin en iyi balı ve zirve yapabilecek en kaliteli baldır.” diye konuştu.
Ürettiği balın 7 yıldan beri sertifikalı bir şekilde büyük marka marketlerde satıldığına dikkati çeken Aydın, Tunceli’de üretilen her balın ve kendisinin ürettiği organik balın kalitesinde olduğunu iddia etti. Aydın, Tunceli balını kalitesi nedeniyle Servatu ismiyle markalaştırdığını da vurguladı.