Tunceli Arıcılar Birliği tarafından "Arı Biziz Bal Bizdedir" sloganıyla düzenlenen ve 3 gün sürecek arıcılık ve günleri başladı.
Türkiye'deki çam balının standartlarının yeniden açıkladığını hatırlatan Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Türkiye'de geven, ayçiçeği, narenciye ve kestane balının kimlikleri çıkarılmıştır. Şuanda sadece bir bilimsel yayın gerekiyor. Uluslararası standartta ise bunun mücadelesini Türkiye Arıcılar Birliği olarak veriyoruz. Arının bal dışındaki ürünlerini de ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Daha da çıkarmaya devam edeceğiz. "Uzman Eller" projesiyle çalışmalarımız devam ediyor. Üreticiye katma değer yaratmak için tüm projeleri hayata geçireceğiz" dedi.
DAMIZLIK MERKEZLERİ KURULACAK
Türkiye Arıcılar Birliği olarak bölgemizde ıslah ve tanımla programları yaptı. Önümüzde bir 3 sene daha var. Bu süreç içerisinde en az 6-7 adet damızlık merkezini kurmuş olacağız. Bu çalışmalar sabahtan akşama yapılacak çalışmalar değil, uzun süreli bir ıslah programıdır. Biz dünya pazarında olmak zorundayız. Eğer dünya pazarında olmazsak sanayicinin eline bakarız. Sanayicinin eline bakmak istemiyoruz. Birliklerimiz yakasını tutunuz. Ancak fiyat yönüyle değil, bilimsel projelerle, dünya pazarıyla... Munzur balı dediğiniz balı bilimsel olarak ortaya koyamadığınız sürece ne kadar coğrafi işaret alırsanız alın bir hiçtir. Eğer bilimsel çalışmalar yapılırsa o zaman balın Avrupa piyasası da 25-30 Euro'yu bulacaktır" dedi.
HABER: CANER AKTAN