• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 14 °C

Türkiye Kupası değil, Katar’ın emek sömürüsüne destek kupası

KENAN KANDİL

 

Katar’da 2022 yılında yapılacak olan Dünya kupası nedeniyle stadyum yapımında insanlık dışı köle koşullarda çalıştırılan göçmen işçiler üzerinde Katar, Katar emek sömürüsü biliniyor iken Türkiye Kupası finalinin Katar’da yapılması ülkemiz adına bir utanç kaynağıdır.

Uluslararası Af örgütü (Amnesty İnternational) 169 sayfalık “Katar'da göçmen işçilere uygulanan kötü muameleye dikkat çeken raporda : İnşaat projelerinde çalıştırılan göçmen işçilerin sömürüldüğü ve bu sömürünün alarm verici boyutlarda olduğu belirtilen raporda, Af Örgütü gözlemcilerinin bir inşaat firması müdürünün işçileri "hayvan" olarak tanımladığını not ettiği”şeklinde ifadelere yer verildi.

Raporda, “Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'ne (FIFA) çoğu güney ya da güneydoğu Asya'dan gelen yabancı işçilerin durumlarının iyileştirilmesi için Katar'a baskı yapması çağrısında bulunuldu”. Tüm bunların bilinmesine rağmen Türkiye kupası finalinin “işçilerin ‘hayvan’ olarak tanımlandığı” Katar’da yapılması, Ülkemiz tarih sayfalarında kara bir leke olarak kalacaktır. Beşiktaş ve Antalyaspor kulüpleri de Katar’da yapılan Türkiye kupası finalinde kulüpleri adına iyi bir duruş sergilemeyerek “EMEK SÖMÜRÜSÜNE”destek olmuşlardır.

Oysaki Beşiktaş ve Antalyaspor kulüpleri gerek formalarıyla, gerekse de pankartlarıyla dünya kamuoyunun dikkatine çeken “İNSAN HAKLARI”görsel ve pankartlarıyla müsabakaya çıkılabilirdi ama yapılmadı.

Nitekim Almanya Milli Futbol Takımı oyuncuları da İzlanda'yla yapılan maç öncesi Katar yönetimini protesto ederek, Almanya'nın 3-0 kazandığı maç öncesi, 'İNSAN HAKLARI' yazısının her bir harfinin bulunduğu tişörtler giyen futbolcular, 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'daki insan hakları ihlallerine tepki gösterdi. Bir diğer protestoda Norveç Milli Takımında geldi.

2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nda oynadıkları ilk maçta Cebelitarık karşısında 3-0 kazandığı müsabakada Norveçli futbolcular maçtan önce, stadyumların inşaatlarında çalışan göçmen işçilere yönelik olarak “İnsan hakları – sahada ve saha dışında” yazan tişörtlerle çıkarak Katar’ın göçmen işçilere yönelik yapılan insan hakları ihlallerini protesto etti. Norveç ve Almanya'nın protestosuna Hollanda da katıldı.

Norveç ve Alman milli takım futbolcularının protestosuna Hollandalı futbolcular da katıldı. Hollanda Milli Takımı oyuncuları Letonya maçı öncesi "FUTBOL DEĞİŞİMİ DESTEKLER" yazılı tişörtler giyerek, "Katar'da dünya şampiyonu olmak istiyoruz. Ama bunu yaparken at gözlüğü takamayız. Bu nedenle futbolumuzu değişime aracılık etmesi için kullanıyoruz," ifadelerine yer verildi.

Beşiktaş ve Antalyaspor kulüpleri Katar’da Türkiye kupasını oynayabilirlerdi ama tıpkı Hollanda milli takımı gibi at gözlüğü takmadan değişime aracılık insan hakları ifadelerine yer verecek görsel ve formalarla sahaya çıkabilirlerdi.

Beşiktaş ve Antalyaspor kulüpleri Türkiye kupasının kazananı değil, insan hakları bağlamında kaybedenleri olmamıştır. Kaybeden Türkiye’dir, kaybeden Beşiktaş ve Antalyaspor kulüpleridir.

Dünya takımı olmanın yolu” İNSAN HAKLARI” yolunda geçmekte olduğu unutulmamalıdır.

Bu yazı toplam 14128 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim