Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik haritasını oluşturacak.
Orman Ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, yürüttüğü 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' ile Türkiye'nin biyolojik çeşitlilik haritasının oluşturulacağı belirtildi.
Sahip olduğu tabii kaynaklar bakımından oldukça zengin bir ülke olan Türkiye'nin, bu kaynaklardan verimli ve sürekli olarak faydalanabilmesi için, uygulamaya konulan 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' bu yönde atılacak ilk adım olma özelliği taşıdığı bildirildi.
HER BİR ÇALIŞMA ALANI İÇİN İZLEME PLANI GELİŞTİRİLECEK
Proje kapsamında; Damarlı bitkiler ile Omurgalı hayvanlar için literatür ve arazi, Tohumsuz bitkiler ve Omurgasız hayvanlar için ise literatür çalışması yapılacak.
Projenin diğer önemli konusunu ise, biyolojik çeşitliliğin izlenmesine yönelik verilerin elde edilmesi, izleme metodolojisinin oluşturulması ve izleme için gerekli önerilerin yer aldığı rapor oluşturuyor. Ayrıca; her bir çalışma alanı için izleme planı geliştirilecek. Böylece hedef türlerce zengin habitatlar, özellikli bitki toplumları ve özellikli yaban hayvan alanları tespit edilmiş olacak.
VERİLER NUH'UN GEMİSİ VERİ TABANI'NA GİRECEK
Bütün illerden alınan biyolojik çeşitlilik verileri Nuh'un Gemisi Veri Tabanı'na girilerek, burada depolanacak. Böylece ülkemizin biyolojik çeşitlilik verileri bir veri tabanı aracılığıyla tablo, grafik ve harita bazında sorgulanabilecek. Projenin tamamlanmasıyla biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelecek değişimler izlenebilecek.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK HARİTASI 2018 YILINDA TAMAMLANACAK
Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında çalışmaların başladığı iller arasında Adana, Osmaniye, Sinop, Afyonkarahisar, Uşak, Sivas, Ankara, Düzce, Tekirdağ, Burdur, Isparta, Van, Bursa, Yalova, Karabük, Çanakkale, Edirne, Tunceli, Erzurum, Ağrı, Kırklareli, Konya, Nevşehir, Muş, Manisa, Aydın, Gaziantep, Rize, Trabzon, Tokat ve Samsun yer alıyor. Bu illerdeki çalışmalar 2014 yılı sonuna kadar tamamlanacak. 2018 yılına kadar ise 81 ilde bu çalışmalar yapılacak ve bu süreç sonunda Türkiye'nin Biyolojik Çeşitlilik Haritası çıkarılacak.
PROJE KAPSAMINDA 230 UZMANLA ÇALIŞILIYOR
Devam eden çalışmalarda farklı üniversitelerden akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarından uzmanlar, ayrıca bireysel çalışan uzmanlar olmak üzere toplam 230 uzman yer alıyor. Her yıl projede çalışan uzman sayısı artmakla birlikte, ülkemizin her köşesinde açılan üniversitelerdeki akademisyenlerde 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi'nde çalışma imkanı buluyor.
BAKAN EROĞLU "ENVANTER VERİLERİ ARTIK ARAZİ ÇALIŞMALARIYLA TESPİT EDİLECEK"
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise 'Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi' kapsamında korunan alanlar, habitatlar ve ekosisteme ilişkin envanter verilerinin artık arazi çalışmalarıyla tespit edileceğini söyledi.
Biyolojik çeşitliliği oluşturan türlerin popülasyon durumlarının belirlenerek IUCN kriterleri ve tehlike kategorilerine göre gruplandırılacağını vurgulayan Bakan Eroğlu "Yapılan çalışmalar sayesinde biyolojik çeşitliliğin tür, habitat ve ekosistem düzeyinde gidişatı hakkında fikir sahibi olunması sağlanacak. Gösterge türlerin azalmasına veya yok olmasına sebep olan tehditler belirlenecek ve bu tehditleri ortadan kaldıracak çözümler bulunacak" diye konuştu.