İlçenin Bağın mevkisindeki bir kaplıca tesisinin müdürlüğünü de yapan doğa fotoğrafçısı Narin, yaptığı açıklamada, fırsat buldukça bölgedeki yaban hayatının fotoğraflanması ve görüntülenmesi için saha çalışması yapıp kentin tanıtımına katkı sağlamayı amaçladığını söyledi.
Bölgenin kaplıcası, yaban hayatı, bitki türleri, tarihi eserleri ve vadileriyle bütün olarak önemli bir turizm potansiyeli bulunduğuna işaret eden Narin, doğayla iç içe yaşamaktan mutluluk duyduğunu belirtti.
Narin, ilçenin Hıran Deresi bölgesinde akşam saatlerinde fotoğraf çalışması yaparken iki vaşağı gördüğünü anlatarak, "Gece fotoğraf çekmek için uygun ortam yoktu. Ben de gündüz, vaşakları gördüğüm bölgeye gittim. Hayvanların çiftleşme dönemi olduğu için çok bölge değiştirmeyeceğini düşünerek vaşakları aramaya başladım. Yarım saatlik bir aramanın ardından bölgede iki vaşak gördüm ve fotoğraflarını çektim." dedi.
Vaşakların fotoğrafladığında çok heyecanlandığını ifade eden Narin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu güne kadar pek çok hayvan fotoğrafı ve görüntüsü çektim ama ilk defa bu kadar heyecanlandım. Vaşaklardan biri kendini kamufle etmiş, diğeri açıktaydı. Hayvanların bölgesinde olmamdan dolayı onları korkutmamak için çok titiz davrandım. Fakat hiç bu kadar büyük vaşak görmemiştim. Av pozisyonu almış gibiydiler, beni fark ettiler. Ben de bölgeden yavaş yavaş uzaklaştım. Bir süre sonra dönüp baktığımda vaşakların bölgeden ayrıldığını gördüm."
Narin, vaşakların çok güzel canlılar olduğunu vurgulayarak, "Nesli tükenmekte olan ve koruma altında olduğunu bildiğim bu türü bölgede görüp fotoğraflamış olmak büyük bir keyif." dedi.
- "VAŞAK NESLİ TÜKENMEKTE VE KORUMA ALTINDA OLAN TÜR"
Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürü Ali Haydar Gürsönmez de Tunceli'de vaşak konusunda çalışmada bulunan uzmanlarca geçmiş yıllarda kent merkezi ve 7 ilçede araştırma yapıldığını anlattı.Bu çalışmada vaşağın il merkezi ve tüm ilçelerde yer yer yaşadığının belirlendiğini söyleyen Gürsönmez, şunları kaydetti:
"Vaşak nesli tükenmekte ve koruma altında olan tür. Dünyada pek çok ülkede bu türün geliştirilmesi için çalışmalar yapıldığını biliyoruz. İlimizde de vaşak açısından şanslı bir konumdayız. Bölgemizin arazi yapısı vaşakların beslenebilmesi ve barınması için son derece uygun. O nedenle bölgemizde vaşak sayısının arttığını düşünüyoruz. İnşallah doğadaki en güzel canlılardan biri olan vaşakları koruyup gelecek kuşaklara aktarabiliriz."
Gürsönmez, vatandaşlardan doğanın ve doğal yaşamın korunması için destek isteyerek, başta kaçak avcılık olmak üzere doğal yaşam konusunda kendilerini arayıp bilgi verenlere teşekkür etti.