• BIST 9639.77
  • Altın 2938.015
  • Dolar 34.6322
  • Euro 36.5915
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 0 °C
  • Tunceli -3 °C

Yalçın Doğan’ın Dersim 38 Kitabında Hata

Yalçın Doğan’ın Dersim 38 Kitabında Hata
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yalçın Doğan’ın Dersim 38 üzerine yazdığı “Savrulanlar: Dersim 1937 – 38 Hatta 1939″ isimli kitabında büyük bir hata yaptığı ortaya çıktı.

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Yalçın Doğan’ın Dersim 38 üzerine  yazdığı “Savrulanlar: Dersim 1937 – 38 Hatta 1939″ isimli kitabında  büyük bir hata yaptığı ortaya çıktı.

 

Kırmızıkedi Yayınevi tarafından geçen ay basılan  Yalçın Doğan‘ın “Savrulanlar: Dersim 1937 – 38 Hatta 1939 ” kitabında, Alişer’i öldüren Zeynel Top’un adını yanlış yazdığı ortaya çıktı. Kitabın “ Bir mektup ve ihanet  ve casusluk” başlıklı bölümünde  Koçgiri  aşiret lideri Alişer’in öldürülmesi anlatılıyor. Doğan kitabında Alişer’i öldüren kişinin Zeynel Çavuş olduğunu yazmış. Oysa Alişer’i öldüren kişi Zeynel Çavuş değil Zeynel Top.

 



HATAYI ZEYNEL ÇAVUŞ’UN TORUNU  FARK ETTİ

 

Yalçın Doğan’ın “Savrulanlar: Dersim 1937 – 38 Hatta 1939” kitabını okuyan Zeynel Çavuş’un Dersim’de ikamet eden torunu Hüseyin Akgün hatayı fark etti. Hüseyin Akgün, dedesi Zeynel Çavuş’un  adını kitapta görünce şaşırmış. Akgün; “kitabı okuyunca Alişer’i öldüren kişinin adı Zeynel Çavuş olarak yazıldığını gördüm şaşırdım. Benim dedem Zeynel Çavuş 1938 yılında Nazımiye’de askerler tarafından 12 aile bireyi ile beraber katledildi. Yalçın Doğan kitabında dedemin adı ile Zeynel Top’un adını birbirine karıştırmış. Alişer’i öldüren Zeynel Top yerine benim dedem Zeynel Çavuş’un adı yazılmış.”

 

Yalçın Doğan’ın “Savrulanlar: Dersim 1937 – 38 Hatta 1939″ kitabının 142. ve 145. sayfalarında şunlar yazıyor:

 

 

Kitabın 142. sayfasında;

“Pakireli Süleyman ile Zeynel Çavuş‘tan devletin elde ettiği bilgiler, günü gününe resmi istihbarat tarafından değerlendiriliyor. Süleyman ve Zeynel aşiretlerin içinde devlet adına casusluk yapıyor. Sıkıştıkları yerde, devletin ne yapmak istediğini de aşiretlere aktarıyor.”...

 

Yine kitabın 145. sayfasında;

“Devleti hedeflerinden biri, Alişer Bey’i ortadan kaldırmak. Ancak, yanına yanaşmak imkansız. Çare bulunuyor. Seyit Rıza’nın yeğenlerinden Rayber’in arkadaşı Zeynel Çavuş, devletin kayıtlarına göre, pek çok suçtan aranıyor, bir fırsatını bulup bu aftan yararlanmak istiyor. Hatta, Umumi Müfettiş Abdullah Alpdoğan’a gidip niyetini paylaşıyor.”…

 

Konuyla ilgili konuşan Zeynel Çavuş’un torunu Hüseyin Akgün dedesinin hikayesini anlatı.

 

İşte Hüseyin Akgün’ün anlattıkları:

YALÇIN DOĞAN’A MEKTUP YAZDI

 

Hüseyin Akgün, konuyla ilgili kitabın yazarı Yalçın Doğan ve Kırmızıkedi Yayınevi’ne mektup yazdı. Akgün mektubunda dedesi Zeynel Çavuş hakkında bilgi vererek Doğan’dan hatayı düzeltmesini istedi.

 Hüseyin Akgün , kitaptaki hata düzeltilmediği takdirde hukuki yollara başvuracak.

 

 

 

İŞTE HÜSEYİN AKGÜN’ÜN YALÇIN DOĞAN’A YAZDIĞI MEKTUP

Sayın Yalçın Doğan;

 

Öncelikle Dersim meselesinde gösterdiğiniz duyarlılıktan ötürü size teşekkür ediyorum.

 

Ben Hüseyin Akgün. Kitabınızda adı geçen Zeynel Çavuş’un torunuyum.  Dersim’in Nazımiye ilçesindenim Dersim merkezde ikamet etmekteyim. 60 yaşında ve emekliyim.

 

Sayın Doğan, yeni çıkan “Savrulanlar Dersim 1937-38 Hatta 1939” kitabınızı okudum. Kitabınızdaki bazı bilgilerin yanlış ve eksik yazıldığını gördüm. Söz konusu kitabınızın  “ Bir mektup ve ihanet  ve casusluk” başlıklı bölümünde Alişer’in öldürülmesiyle ilgili adı geçen Zeynel Çavuş ve Rayber ile ilgili yanlış bilgi verilmiştir. Kitabınızın 142. ve 145. Sayfalarında adı geçen ZEYNEL ÇAVUŞ  benim dedemdir. Kendisi Dersim’in Nazımiye ilçesinden olup Kureyşan Ocağı’na mensuptur.

 

Dedem 1. Dünya Savaşı’nda  Osmanlı ordusunda  çavuş olarak askerlik yapıyordu. Dedem 1914-1918 yıllarında Ruslara karşı savaşmıştır. Kendisi Ruslara karşı gösterdiği başarıdan dolayı İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir.  Dedem  aile bireyleriyle birlikte 1938 yılında 12 kişiyle beraber Nazımiye ilçesi  Dallı Bahçe Köyü sınırlarında bulunan Awlosan mevkiinde bir dere kenarında kurşuna dizilmiştir. Oysa dedem İstiklal Madalyası sahibiydi buna rağmen katliamdan kurtulamadı.

 

Dedemin katliamıyla ilgili elimdeki belgeleri o dönem Dersim’de avukatlık yapan ve şuan Dersim Milletvekili olan Sayın Hüseyin Aygün’e verdim  ve dava açtık. Mahkemenin olumsuz kararını  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdık.  Dava şuan AİHM’de devam ediyor. Bu konuda gerek Sayın Hüseyin Aygün gerekse avukatım Sayın Cihan Söylemez’den bilgi alabilirsiniz.

 

Söz konusu Alişer’in öldürülmesi olayı Seyit Rıza’nın yeğeni  Rayber ve  Abbasan aşiretinden Zeynel Top adındaki şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu olayı Dersim’de herkes bilir. Sizin kitabınızda Zeynel Top’un adı  Zeynel Çavuş olarak yazılmıştır. Dedem Zeynel Çavuş Dersim’de tanınan ve sevilen bir kişidir. Kendisi hiçbir zaman halkına ihanet etmemiştir. Kitabınızda bahsi geçen şahıs Zeynel Çavuş değil Zeynel Top’tur. Bu bilgiyi nereden aldığınızı bilmiyorum ancak bu bilgi yanlıştır. Zeynel  Top yerine dedem Zeynel  Çavuş’un adını yazmanız bizi derinden yaralamıştır. Bu hatayı düzeltmenizi rica ediyorum.  Bu konuda düzeltme yapılmadığı takdirde hukuki yollara başvuracağımızı bilmenizi istiyorum.

 

Saygılarımla
Hüseyin AKGÜN
23.11.2012 – Dersim

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim