Tunceli’nin tek Organize Sanayisi Bölgesi (OSB) alt yapı eksikleri tamamlanmadığı için yatırımcılar tedirgin. Yatırımcılar, OSB’nin hayata geçmesi için yetkililerin üstüne düşen görevi yapmasını istiyor. 1995'de alt yapı temelleri atılan ama yarım kalan Tunceli Organize Sanayi Bölgesi (TOSB) alt yapı sorunları, halen çözüme kavuşturulmadığı için tam kapasiteye ile üretime geçemiyor. İnönü Mahallesi'nde bulunan Tunceli Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 43 parselden 37'si kısa bir süre önce yatırımcılara tahsis edildi. Ancak alt yapı eksikleri tamamlanmadığı için sadece 8 işletme üretim yapabiliyor.
OSB’de parsel dağıtılmasının ardından maddi olanaklarını zorlayarak üretim hayatını canlandırmak için seferberlik içine giren iş adamları, kurumlar arasında yaşanan iletişimsizlik nedeniyle Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmelerin tam anlamıyla faaliyete geçemediğini belirtiyor. İlin uzun yıllardan beri ekonomik sorunlar yaşadığını ve yatırımcılar için gerekli koşulların oluşturulmamasından dert yanan yatırımcılar, Organize sanayi bölgesinin acil bir şekilde hayata geçirilerek istihdamın sağlanması gerektiğini ifade ediyor.
"KURUMLAR GÖREVİNİ YAPSIN"
Uzun yıllar süren çatışmalı ortamın ardından çözüm sürecinin başladığını ancak bunun iş hayatına yansımadığını belirten yatırımcılar,üretim için gerekli ortamın oluşmasına rağmen, OSB ile ilgili girişimlerin yetersiz kalması nedeniyle ilde üretim ve istihdam anlamında gerekli gelişmelerin yaşanmadığını söylüyor. OSB’de kuraların çekilmesi ve parsellerin yatırımcılara dağıtılmasının ardından çalışmaların yavaş ilerlediğine dikkat çeken yatırımcı Hüseyin Ataş, OSB’nin yol, su ve alt yapı sorunların halen devam ettiğini, kendi imkanları ile bu sorunları çözüme kavuşturmaya çalıştıklarını söyledi.
OSB’lerin İl Özel İdare öncülüğünde Vali, Ticaret Sanayi Odası ve Belediye ile koordineli yürütülmesi gereken bir iş olduğunu belirten Ataş, "3 yıldır bir buçuk kilometrelik yolu tamamlayamıyoruz. Sonra, dışarıdan insanlar gelip yatırım yapmıyor diye isyan ediyoruz. Özel idare, Sanayi Ticaret Odası ve Belediye için çok para değil bu yol yapılabilir. Diğer taraftan bakıyorsunuz çok fuzuli harcamalar var. Fosoptik çukuru yanlış yapılmış. Sonra yanına bir tane daha yapılmış. Denetim yok. Şu anda bir yıldır faaliyet gösteriyoruz. Halen kanalizasyon hattı fosseptik çukuruna bağlanmamış. İhalesi yapılmış, parası ödenmiş ama bağlantı yapılmamış.Kuralar çekilip parseller dağıtıldıktan sonra alt yapıda aksaklıkların giderileceği söylendi. Ancak şu ana kadar sadece elektrik sorunu çözüldü. Geriye kalan, su, kanalizasyon ve yol sorunu halen çözüme kavuşturulmadı." dedi.
"PARSELLER DAĞITILDI, SADECE 8 İŞLETME FAALİYETE GEÇTİ"
Tunceli’nin tek ve ilk OSB’nin uzun yıllardan beri hayata geçirilme çabalarının karşılıksız bulmamasının yatırımcıları umutsuzluğa düşürdüğünü dile getiren Ataş, sorunların çözüme kavuşturulması için Müteşebbis Heyeti göreve çağırdı. Yatırımcıların bu şartlar altında ilde üretim yapmaktan kaçınacaklarına da dikkat çeken Ataş, "Ben bir yatırımcı olarak, alt yapı sorunu çözülmeden kimsenin buraya yatırım yapacağını düşünmüyorum. OSB’ler Türkiye bir kanundur. Bunlar özel idare öncülüğünde, valinin başkanlığında, sanayi ticaret odası ve belediye başkanlığıyla birlikte yürütülmesi gerekiyor. OSB’si tek olan il olmamıza rağmen dağıtılan 43 parselden ancak 8 işletme faaliyet girmiştir.Burada alt yapı bitsin yer müsait olduğu yatırımcılar gelir. OSB’nin yanında 266 altı adet afet konutu yapılmış ancak standartlara uygun olup olmadığını denetleyen bir kurum yok.İlin milletvekilleri ve kurumları bu sorunlarla yakından ilgilenmediği için ilimiz sahipsiz bir duruma girdi." diye konuştu.
OSB’nin hayata geçirilmesi için üstüne düşen görevi yaptığını ve yapmaya da hazır olduğunu belirten Ataş, "Özellikle OSB’nin faaliyete girmesi için müteşebbis heyetinin tam anlamıyla göreve çağırıyorum. Bu söylediklerim anti propaganda içermiyor. Bizi de çağırsınlar üstümüze düşen ne varsa yaparız. Biz şu an kendimizi aldatılmış hissediyoruz. Arabamız ve evimizi satıp buraya yatırım yaptık. Devlet yetkilerinin üstüne düşen görevi yapmaya çağırıyoruz. Başta sayın valimiz, sayın belediye başkanımız ve sayın ticaret sanayi odası başkanı, özellikle sanayi ticaret odası başkanına büyük görev düşüyor. Yatırım yapanların hepsi kendi üyeleri, buraya aidat ödüyorlar. Bu konuda kim hatalı, kim üstüne düşen görevi yapmıyorsa tartışalım ve çözüme kavuşturalım. Bu ilde kurum amirlerinin, gerekli kurumların bir an evvel üstüne düşen görevi yapması gerekiyor. Yoksa kimse Tunceli’ye yatırım yapılmasını beklemesin." şeklinde konuştu.
"KURUMLAR ARASINDA İLETİŞİM SORUNU VAR"
Çözüm süreciyle birlikte beklentilerin yükseldiğini ancak bunun iş hayatına yansıması gerektiğinin altını çizen Ataş, "Artık barış süreci var, silahlar susmuş. İnsanlar bahane üretmesin, üstüne düşen görevi yapsınlar. En büyük sorun kurumlar arası iletişim, bu ilde kurumlar arasındaki iletişim sağlanması gerekiyor. Bu ilde bu kurumlar arasındaki terörün kırılması gerekiyor. Sonuçta biz küçük firmalarız, gücümüzü çalışanlarımızdan alıyoruz. Eğer işletme sayımız artar ve çalışan sayısı da artarsa işveren olarak daha çok motive ve mutlu oluruz. Aksi taktirde bu şekilde giderse işletmeler başımıza çöker. Herkes üzerine düşeni yaparsa sorunlar çözüme kavuşur. Bu ile de canlılık gelir." dedi.