Her yıl Mayıs’ta başlayan yayla mevsimi, Eylül ayı itibariyle sona eriyor. Kars, Ardahan, Erzurum, Dersim ve Bingöl gibi illerin yüksek rakımlı dağlarında yaklaşık 5 ay kalan göçerler, kışı geçirmek üzere köylerine geri dönüyor.
Sürü sahipleri, yaylada kaldıkları süre içerisinde elde ettikleri süt ve peynir gibi ürünleri de mandıra ve kooperatifler aracılığıyla vatandaşlara ulaştırıyor.
Dersimin Pülümür İlçesine bağlı 3 bin 200 metre rakımlı Bağır Dağı eteklerinde bulunan Ferhat Yaylasındaki sürü sahipleri de dönüş hazırlığı içerisinde.
Dersim'den Karakoçan Ormancık'a kadar geniş bir alanda göçebe yaşam süren Şavaklılar, bu yılki yayla mevsiminden memnun olduklarını ifade etti.
450 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu Dersimde aylardır yaşamlarını sürdürdükleri yaylalardan göç etmek için çadırlarını ve eşyalarını toplayan sürü sahipleri sezonun iyi geçmesine rağmen sorunların çözüme kavuşturulmadığını belirtiyor.
Jandarma karakollarında sürekli bekletilmeleri nedeniyle büyük zorluklar yasadıklarını belirten sürü sahipleri, yetkililerin sorunlarına çözüm bulmasını istiyor.
Osman Gençoğlu, "Sezon bitti islerimizi bitirdik memleketimize döneceğiz. Bu yıl iyidir yaylalardan memnunuz, iyi verim aldık. Şimdi memleketimize dönmek için hazırlık yapıyoruz" dedi.
Türkan Yıldız ise, "Zahmetli birçok, karakol sürekli bizi durduruyor ve eşyalarımızı indiriyor. Biz derdimizi kime söyleyelim, bu hükümet neden bize bunu yapıyor, neden bize yardımcı olmuyor” diye konuştu.
Ferhat Yaylası Grup Sorumlusu ve sürü sahibi Salim Gençoğlu, " Peynirimiz gecen yıl kilosu 12 TL bu yıl ise 17 TL den veriyoruz bu da bizim için iyi bir fiyat, meraların durumu da iyiydi ancak bu yıl meralarda kontenjan fazla olduğu için sorun var. Devlet bu sorunu çözerse sorunumuz kalmaz" dedi.
Haber: Ali Haydar Gözlü