• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli -3 °C

Yıllar sonra ana dilini öğrendi, Zazaca öykü kitap çıkardı

Yıllar sonra ana dilini öğrendi, Zazaca öykü kitap çıkardı
Dersim’de uzun yıllar sonra ana dilini öğrenen 29 yaşındaki Lorin Demirel, Zazaca dilinde öykü kitabı çıkardı.

Dersim’de uzun yıllar sonra ana dilini öğrenen 29 yaşındaki Lorin Demirel, Zazaca dilinde öykü kitabı çıkardı.

Dersim’de uzun yıllar dilini öğrenmeden yaşayan 29 yaşındaki Lorin Demirel, Zazaca dilini öğrenmek çaba harcadı ve Vindibiyaye(Kayıp) adlı öykü kitabını çıkardı. Ailesi Zazaca dilini evde konuşmadığı için dili öğrenemediğini belirten Lorin Demirel, "Kendi dilim olan Zazaca'yı okuyup konuşamıyordum. Üniversiteye gittim bir baktım herkes kendi dilinde konuşuyor. Ben de kendi dilimde konuşmaya karar verdim. Üniversite bitince İstanbul’da bir arkadaşım vardı. Onunla birlikte Kürt Enstitüsü'ne gittik. Orda Zazaca kursu olmadığı için Kurmanci kursuna gittik. Biz, Zazaca kursu açılması için talepte bulunduk.Kurumdakilerde Zazaca kursu açtı. Zazaca dilini öğrenmek için kitaplar bulup araştırma yaptım. Sonra ben de ilerde zazaca kitap yazmaya karar vererek çalışmalarımı yürüttüm." dedi.

 

Tek amacının dile katkı sunmak olduğunu ifade eden Lorin Demirel, "Benim derdim Zazaca kitap çıkarmak değildi. Çocuklarım olursa kendi dilinde konuşabilsinler ve bu dil yaşasın kaygısı taşıdım. Zazaca dili kaybolan diller arasına girdi. Bu dilin korunması ve yaşaması için herkesin konuşması gerekiyor. Baraj bizim ilimize kadar geldi ve bir sürü şeyi sular altında bıraktı. Bizim dilimizde böyle olmasın. Zaza dilinin gelişmesi için televizyon olması gerekiyor. TV olursa bu dil gelişir. Bu dili artık kimse konuşmuyor. Yaşlılarımız bile konuşmamaya başladı. Ben bu dilin kaybolmaması için böyle bir öykü kitabı düşündüm umarım bu dile katkısı olur." diye konuştu.

 

Kitabın bir çok bölgedeki hikayelerden oluştuğunu belirten Demirel, şöyle devam etti: "Kitapta Dersim hikayeleri, Gağan, Filistin hikayeleri ve bir çok bölge ülkeden yer alan hikayeler var. Ben bu kitabı çıkardığım zaman kadınlar ve toplumun diğer kesimlerinden olumlu tepki gördüm. Kadın olarak Zazaca dilinde bir kitap çıkarmam daha da olumlu karşılandı."

 

Zazaca dilinin diğer yıllara göre bir çok alana yayıldığını da kaydeden Demirel, "Zazaca dili için köy dili algısı var. Bu dil köy dilinden çıkıp edebiyat, sanat ve bir çok alanda kullanıma çıkarılmalı. Bizim dilimiz artık yasak değil, dilimiz artık bir çok alana girdi. Bu dil konuşularak sanat ve edebiyat alana dahil edilerek gelişebilir." dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim