Tunceli Belediyesi, kentin önemli bir sorunu olan yoksulluğu tartışmak, mücadele yöntemlerini konuşmak ve bu alandaki somut deneyimleri paylaşmak amacıyla, STK, Siyasi parti Temsilcileri, İş adamları ve kamu Kurum temsilcileri ile toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya Belediye Başkanı Edibe Şahin, STK ve Siyasi Parti Temsilcileri, Diyarbakır Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Derneği Genel Sekreteri M. Şerif Camcı, Tunceli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Servet Gün ve çok sayıda iş insanı katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, “Belediye olarak göreve başladığımız günden beri sorunları geçiştiren, günün kotaran günübirlik çözümlerden ziyade köklü çözümler üzerinde durduk. Bu yöntem zor da olsa, zaman da yetmese de hiç değilse nüvelerini oluştururuz anlayışıyla hareket ettik. Bizi bekleyen en önemli sorunlardan biri de yoksulluktu. Bunu her gün onarca insanın yardım ve iş talebinden somut olarak yaşıyorduk. En zor sorun da işsizliğin çözümünü belediyeden beklemeleriydi. Oysa hiçbir zaman işe alma vaadinde bulunmamış, işsizliğin nereden kaynaklandığını ve bu sorun çözülmeden bu kadar kısıtlı imkanlar içinde olan belediyenin çözmesinin mümkün olmadığını anlatmaya çalıştık sabırla. Ama gelen insanın aklında kalan tek sözcük iş talebine verilen yanıt yani hayır kelimesiydi.Yoksulluk insanlık tarihi kadar eski ama eskimeyen bir sorundur. Bu sorun her devrin kendine özgü koşullarına göre varlığını devam ettiren bir olgu olarak günümüzün en temel sorunlarından birini oluşturmaktadır. Oysa yoksulluk kaçınılmaz bir neden veya sonuç değil özü itibarıyla kaynakların adil bir şekilde bölüşülmemesinden kaynaklanan siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel bir sorundur. Yoksulluk gelir dağılımındaki adaletsizlikten dolayı küresel bir nitelikte olsa da esas olarak gündelik hayatta o kadar yakıcı bir sorundur.”dedi.
Türkiye’nin OECD Ülkeleri arasında bölgelerarası gelişmişlik farkı en yüksek olan ülke durumunda olduğunu belirten Şahin, “Yine Türkiye’de yoksulluğun en derin olduğu 21 ilden 18’i Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu bölge illeridir. Bu tablonun bile başlı başına bölgemizdeki yoksulluğun nedenlerini anlamamıza yeteceğini düşünüyoruz. Eskiden dağlık coğrafyası vb. diyerek bize yutturulan bu masal artık inandırıcılığını yitirmiştir.
Dersim’in nüfusu 1980 yılında 157 974 iken 2013 de 85 752 olmuştur. Bu yıllar arasında en yoğun göç köy boşaltmaların olduğu 90 lı yıllardır. Meclis Araştırma Komisyonu’nun 14 Ocak 1998 tarihli raporuna göre Dersim’de 183 köy 823 mezradan tahliye edilenlerin sayısı yaklaşık olarak 40 bin 933 kişi.Tabii ki gerek boşaltılan/boşalan köy ve mezra sayısı ve gerek göç eden kişilerin sayısı ile mal varlıklarına ulaşamayan kişilerin sayısının daha fazla olduğu açık.Yoksulluğun hem küresel hem de sıradanlaşmasından söz etmek mümkün. Sıradanlaşmayı sağlayan siyasal, ekonomik, kültürel taşıyıcıları bireylerdir aynı zamanda. O zaman yoksulluğun çözümünde devletler, devlet dışı kurumlar, STK lar hatta bireylere kadar görev düşmektedir.”diye konuştu.
Belediye olarak 2012 Temmuz ayında 8 mahallede bir araştırma yaptıklarını ifade eden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu araştırmayı yapan her arkadaşımız yoksulluğun toplumsal anlamda yol açtığı yaraların çözümüne bir basamak olması düşüncesiyle hareket etti. Bugün bu birlikte çözüm arama toplantısına önemli bir veri sunarken güzel bir ortak çalışmayı da hazırlamış oldular. Bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkürler. Çünkü elimize önemli bir pusula verdiler.Bu temelde hepimizin ortak sorunu olan yoksulluk/yoksullukla mücadele konusunda gerçekleştirdiğimiz bu toplantı davetimize gösterdiğiniz duyarlılık ve hoşgörüden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum”dedi.
Şahin’nin konuşmasının ardından söz alan Tunceli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Servet Gün,Belediyenin 2012 yılı Temmuz ayında yapmış olduğu Yoksulluk araştırması anket çalışmasının sonuçlarına ilişkin bir sunum yaptı.
Sunumun ardından deneyim paylaşımı gündemine geçildi. Diyarbakır'da yoksullukla mücadele etmek için kurulan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Mehmet Şerif Camcı ise derneğin kurulma aşamasını, ne gibi zorluklar yaşandığını, neler yapılması gerektiğini, hakkında yol ve yöntemlere ilişkin deneyimlerini aktardı.
Sunumların ardından toplantıya katılanlar, söz alarak yoksullukla mücadele konusunda kentte neler yapılabilirliğine dair görüş ve önerilerini sundular. Toplantı, Dersim’de Yoksullukla mücadele konusunda Sarmaşık Derneği model alınarak bir derneğin kurulmasının önemli olduğu ortak görüşü ve somut adımların biran önce atılması noktasında ortaklaştırılarak bitirildi.