ZAZA-DER Bingöl ve İstanbul temsilcileri Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ’a nezaket ziyaretinde bulundu.
Rektörlük Makamında konuklarıyla görüşen Rektör Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, yakın bir dönemde Türkiye’nin başta ekonomi, hukuk, demokrasi ve insan haklarının evrenselleşmesi konusunda devlet ve devlet kurumlarının gayretli çalışmaları sonucunda önemli dönüşümler geçirdiğini ifade etti. Gerek demokrasi ve insan haklarının evrenselleşme süreci, gerekse de ileri demokrasi sürecinin çok önemli bir karakteristiği olduğuna dikkat çeken Boztuğ, bu karakteristiğin de farklılıkları, çeşitlilikleri soğuk savaş döneminde olduğu gibi bölünme, parçalanma, kavga ve çatışma sebebi değil, birer zenginlik olarak görülmesi olduğunu vurguladı. Dil, kültür, edebiyat ve inanç çeşitliliğinin toplumsal zenginlik olduğuna işaret eden Boztuğ, bu zenginliğin mutluluk verici faktörler olduğunu; bu perspektiften bakıldığında 2008 yılında kurulan Tunceli Üniversitemizin de bu farklılıkları zenginlik olarak gören bir anlayışın yansıması olduğunu belirtti. Üniversitemiz bünyesinde kurulan Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu ve Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezimiz aracılığıyla panel, konferans, seminer, geleneksel aşure ve hıdrellez günleri düzenlenerek inanç ve kültür yaşamına katkıda bulunulduğunu söyleyen Boztuğ, Zazaca’nın ölmek üzere olan bir dil olduğunu Zaza Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün açılmasının kültürel zenginliğimize önemli bir katkısı olacağını ifade etti Boztuğ, ziyaretin sonunda konuklarına Üniversitemiz tarafından hazırlanan Kerbela Mersiyeleri, I. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu ve Dersim Sancağı kitaplarını hediye ederek ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Rektörlük Makamında gerçekleşen ziyarete Bingöl Zaza-Der Başkanı İbrahim Bukan, Bingöl Zaza-Der Üyesi Orhan Kaya, İstanbul Zaza-Der Başkanı Hıdır Eren, İstanbul Zaza-Der Üyesi Mehmet Tüzün, İstanbul Zaza-Der Üyesi Faruk Eren katıldı.